Puhkpillipeo raames annavad Otepääl, Rõngus ja Pühajärvel kontserte neli kohalikku puhkpilliorkestrit, üks orkester Lätist ja kõigist osalejatest kokku pandud koondorkester.

Ühendatud orkestri panevad lisaks Eesti dirigentidele kõlama välismaised professionaalid. „Mõtle, kui Eestis oleks puhkpilliorkestreid sama palju kui koore,“ unistab üheksa aasta eest Hollandist Eestisse kolinud Bert Langeler.

Viljandi muusikakoolis trompetiõpetaja töötav Langeler dirigeeris selleaastasel laulupeol puhkpilliorkestreid ning järgmisel üldlaulupeol on ta liigijuht. „Ainult noori dirigente oleks juurde vaja. Praegu on Eestis ainult paar alla 30st puhkpilliorkestrite dirigenti,“ ütleb Langeler.

„Kes ise mängida ei oska, võtab kepi kätte ja hakkab dirigendiks,“ naljatas Itaalia päritolu orkestridirigent ja muusikaajaloo õppejõud Claudio Re. Mees elab juba pikemalt Ameerikas, kus õpetab muusikaajalugu ning juhib orkestreid. „Põnev on siin Eestis uute inimestega uut muusikat avastada,“ ütles Re kohalikul üritusel osalemise kohta.

Kolmas välismaine tark on Hispaaniast pärit José Antonio Page Ramírez, kes tuli Eestisse esimest korda kümne aasta eest, kui hakkas Teatri- ja Muusikaakadeemias trompetit õppima. Nüüdseks on mehel maakeel tempoka hispaania aktsendiga suus ja ta juhatab Valgas Piirilinna Big Bandi ning Liivimaa Noorteorkestrit.

Kahekümnendad puhkpillipäevad avati reedel, kui Pühajärvel esinesid Pühajärve-Rõngu puhkpilliorkester, Piirilinna Big Band ja EMTA löökpillitudengid. Tasuta kontserdid toimuvad laupäeval ja pühapäeval Otepää Konsumi ees, Rõngu Mihkli kirikus ja Otepää Maarja kirikus.