Täna Nõval selgunud rahvaküsitlusest võttis osa 89 protsenti elanikest. Lääne-Nigulaga ühinemise poolt oli 215 ja Lääne-Harjuga soovis liituda 86 inimest.

Ühinemislepingu projekti kohaselt soovivad Lääne-Nigulaga ühineda ka Martna, Kullamaa ja Noarootsi. Nii Lääne-Nigulaga kui ka Lääne-Harjuga ühinemise lepingu projektid on lisatud artikli lõppu.

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi ütles Läänlasele, et rahvas oma arvamuse öelnud ja tal on selle üle heameel. “Nüüd tean, millise paberiga edasi minna,” sõnas ta.

Rahumägi märkis, et kui majanduslikult vaadata, siis vallavalitsuse seisukohast ei ole vahet, kummaga ühinetakse.

“Saime läbirääkimistel mõlema poolega inveteeringud sellisteks nagu tahtsime. Kui rahva selline tahe, ajalugu, mälu ja suhted on öelnud nii, et üle kolmveerandi on läänemaalased, siis ei ole sellest vahet,“ rääkis ta.

Kuna rahvaküsitluse tulemused pole vallavolikogu jaoks otsuse tegemisel siduvad, siis on praegu raske ennustada, kas volikogu pooldab Läänemaale jäämist või Harjumaa valdadega ühinemist.

„Minu meelest on seal nii selle kui ka teise poole pooldajaid,“ lausus Rahumägi. „Eks igaüks kokkuvõttes hääletab oma südametunnistuse järgi.“

Rahumägi ütles, et järgmisel nädalal on vallavalitsuse istung, kus rahvaküsitluse tulemus on päevakorras. Vallavalitsus esitab tulemuse ametlikult vallavolikogule ja see võtab selle teadmiseks. „See ei ole siduv,“ lisas Rahumägi.

Volikogu istung peaks olema 30. septembril.