Uue aasta saabumisega lõppes haldusreformi esimene ehk kohalike omavalitsuste omaalgatuslike ühinemiste etapp. Reform jätkub valitsuse algatatud ühinemiste etapiga, mille käigus tehakse ühinemisettepanek nendele omavalitsustele, kes tänaseks miinimumsuuruse kriteeriumi ei täida.

Peaminister tunnustas omavalitsusi, kus on pingutatud eesmärgi nimel ning leitud ühine keel omaalgatuslikult ühinemiseks. „Haldusreformist on aastakümneid ainult räägitud. Vabatahtlike ühinemiste protsessi edukus näitab, et kohalikud omavalitsused näevad reformi vajalikkust ning on valmis regionaalarengusse oma tugeva panuse andma.”

Haldusterritoriaalse reformi teine etapp näeb ette, et jaanuarikuu jooksul annavad piirkondlikud komisjonid valitsusele ülevaate omavalitsustest, kes ei täida 5000 elaniku kriteeriumi. Seejärel, hiljemalt 15. veebruariks, teeb valitsus nendele omavalitsustele ettepaneku ühinemiseks. Omavalitsused saavad kuni 15. maini esitada valitsuse ettepaneku kohta omapoolse seisukoha. Seejärel teeb valitsus lõpliku otsuse.

Haldusreformi viimane seis arvudes:
12 piirkonna ja 47 kohaliku omavalitsuse ühinemisotsused on valitsuses kinnitatud

35 piirkonda ja 113 kohalikku omavalitsust on ühinemislepingu volikogudes kinnitanud

4 merelist saarvalda (Muhu, Vormsi, Kihnu, Ruhnu) on esitanud taotluse erandi kohaldamiseks

26 kohalikku omavalitsust ei täida kriteeriumi ja ei osale läbirääkimistes

23 kohalikku omavalitsust ületab 5000 elaniku kriteeriumi ilma ühinemiseta.