Õigeks mõisteti ka Saarte Investeeringute juht Tullio Liblik ning IRLi Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik Tarmo Pedjasaar, juriidiliste isikutena AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Ärimehi oli süüdistatud altkäemaksu andmises seoses looduskaitsealuste maade vahetusega, Reiljanit, Kangurit ja Tuiksood aga altkäemaksu võtmises.

Riigiprokurörid Laura Feldmanis ja Inna Ombler nõudsid süüdistatavatele reaalset ja osaliselt ka tingimisi vangistust.

Ombler kinnitas, et nad kavatsevad kindlasti edasi kaevata.

Kohtunik Valeri Lõõnik, kes kuulutas välja õigeksmõistva otsuse, tegi etteheiteid aga hoopis prokuratuurile ja kapole: need rikkusid jälitustoimingute käigus inimeste põhiõigusi.

Lõõnik nägi rikkumisi ridamisi: telefonide pealtkuulamine, eeluurimiskohtuniku loata arvutitest tekstide printimine jms. Julgeolekuasutus ei kasutanud tõendite uurimiseks erapooletut eksperti, vaid sama ametnikku, kes osales ka läbiotsimises.

Otsus ei tulnud üllatusena

“Nii tõendamata asja, mis kubiseks vigadest, pole ma 30 aasta jooksul näinud,” ütles Toomas Annuse advokaat Leon Glikman pärast istungit telekanalitele.

Otsus ise jättis asjaosalisi endid äärmiselt rahulikuks. On ju neil seljataga mitu aastat kõva kohtuskäimisstaaži.

“Siiski on imetletav kohtunik Lõõniku ja rahvakohtunike kõikumatus jõustruktuuride ja meedia massiivse surve ees,” tõdes Reiljan. “Küüniline süüdistus, mille eesmärk oli hävitada Rahvaliit ja konkurentsist kõrvaldada Merko, sai kohtult adekvaatse hinnangu.”

Ta tõi esile, et kohus leidis üheselt: maadevahetused olid seaduslikud, järgisid täpselt seadusi ja valitsuse määrust, olid notariaalselt vormistatud õigesti ning on tänaseni jõus. Samas nentis endine keskkonnaminister, et “saaga jätkub, sest asja mahitajatel on palju kaotada”.

Ester Tuiksoo rõõmustas, et ka kõige raskematel hetkedel pole lähedased ja sõbrad talle selga pööranud. “Eriti toredad on maainimesed. Mitte kuskil pole mulle avalikult halvasti öeldud, tavaliselt patsutati ikka õlale, et pea vastu.”

Tuiksoo, keda süüdistati korteri altkäemaksuna vastuvõtmises, ei taha ega suudagi enam Tallinna korterit osta. Tal on ametikorter olemas ja kodu Põlvamaal.

Riigikassast üle 1,2 miljoni

Aastaid kestnud kohtuprotsess on nõudnud süüalustelt nii kalleid advokaate kui ka kopsakaid õigusabikulusid. Nüüd tuleb maksta riigieelarvest kinni süüdistatavate õigusabikulud, mida on kokku üle 1,2 miljoni euro. Reiljani kasuks mõisteti 117 961, Tuiksoo kasuks 56 626.85 eurot.