Isegi liiga magusad

Salme istutas posti teel saadud 20 istikut maha 5. mail. Ega peale risoomi ja juurte istikul suurt midagi olnudki, vaid väike roheline nupuke juurekaelal. Koos saatekuluga läks üks taim maksma 35 krooni. Taimed hakkasid õitsema juuni lõpus, esimene maasikas sai küpseks 27. juulil.

"Marjad olid suured ja väga ilusad, minu meelest isegi liiga magusad, mulle meeldivad vürtsikamad. Peenramaasikad olid samal ajal vesised ning hapud, suvi oli ju päikeseta ja vihmane. Kui ilmad läksid sügise poole jahedamaks, muutus ka võrel olevate maasikate maitse jumekamaks."

Kogenud aednik kastis taimi hoolega ja väetas maasikaväetisega. "Kui nad isegi nii viletsal suvel nii hästi viljusid, milline võiks siis saak olla soojal päikeselisel aastal!"

Salmet vaimustas ka see, et viletsast suvest hoolimata ei olnud lehtedel ega viljadel üldse haigusi. Küllap sellepärast, et need olid maapinnast kõrgemal õhu käes. Loomulikult võsundid ise ei roninud, neid tuli toestusele sättida ja mõnest kohast ka nööriga kinni siduda.

Istikutega kaasas olnud juhendis oli öeldud, et esimesed õied tuleb eemaldada, et taim koguks jõudu. "Tegin ühe taimega katse ega võtnud esimesi õisi ära, hirmus tahtmine oli ju marju proovida. Sellele puhmikule ei arenenudki hiljem võsundeid."

Septembri lõpus huvitas Salmet see, kuidas maasikaid ületalve hoida. Küsisin seda Polli Aiandusuuringute Keskuse teadurilt Asta Libekilt. Kogenud maasika-asjatundja ütles, et selle sordi kohta ei oska ta kahjuks midagi täpsemat rääkida, pole kogemusi. Teisi aedmaasika taasviljuvaid sorte on ta aga kasvatanud, näiteks on sellised ‘Ostara', ‘Flamenco', ‘Calypso', ‘Selva', need annavad suuri marju veel oktoobri algulgi.

Tütred augustis juurduma

Tütartaimi ei soovitanud Asta Libek küll võrestikule jätta, sest juurdumata taimed hukkuvad seal talvel kindlasti. Paljundamiseks oleks pidanud need panema augustis juurduma. Taimed tuleb talveks üles mullata, et kaitsta risoomi, ning katta kuuseokstega. Vundamendi peal kasvades võib külm näpistada, oht on väiksem, kui müüri äärde turvast kuhjata.

Istikutega kaasas olnud juhendist selgub, et tegu on frigomaasikatega, st eelnevalt külmtöödeldud taimedega. Kevadel istutatud frigotaimed annavad marju juba samal suvel ning nende esimene saak on väga efektne. Asta Libek ütles, et kui tegu on meristeemtaimedega, siis järgmisel aastal taimed tavaliselt enam nii palju võsundeid ja tütartaimi ei anna.

Võrel kasvanud kauneid maasikaid saime maitsta meiegi. Üllatavalt tihke viljalihaga mari oli ootamatult magus, maitse oli huvitav,
n-ö iseloomuga. Salme juhtis tähelepanu sellele, et viljaraagu on väga raske ära tõmmata. Nii tulebki seda marja süüa nagu tikuvõileiba - rao otsast kinni hoides. Sellised maasikad sobiksid hästi suupistelauale dessertmarjaks.

"Mina julgen neid maasikaid kiita. Tegelikkuses pole pilt küll selline nagu reklaampildil (ilmselgelt arvutiga tehtud - toim.), aga uhke ikkagi! Kui tore oleks selline maasikasein näiteks terrassil või mujal puhkenurgas."