EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso sõnul oli möödunud aastal Eestis majutatud turistide arv kõigi aegade rekordiline, ületades 3 miljonit. Majutatud turistide arvult oli ülekaalukas kasv just siseturismis ning inimeste huvi Eestis ringisõitmiseks on tuntav.

„Inimesed on valmis ise rohkem panustama ja pakkumiste hulk on varasemaga võrreldes palju mitmekesisem ja laiem,“ põhjendas Mutso siseturismi populaarsust.

Tourest 2015 sisehalli pilt on tänavu üsna kirev, kuid mitmete varasemate aastatega võrreldes on tunda suuremat läbimõeldust. Maakonnad püüavad melus eristuda ja on tulnud välja mitmesuguste komplekspakkumistega, mille mõte on hoida turisti pikemalt kohal. Siseturist on tuntavalt hinnas ning enamik tegijaid suudab minuti jooksul ette lugeda hulga põhjendusi, mis on nende juures uut ja erilist.

Kui aga üks maakond jääb vastamisega hätta ega oska end kohe kiitma hakata, siis on naabrid kohe platsis ja laovad ette kümme plussi, miks peaks kohe nende juurde tulema. Või reageerivad nagu hiidlased, kes küsimuse peale, mis tulla puhkama Hiiumaale, valjuhäälselt imestasid: „Kuhu see inimene siis veel peaks minema?“

Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jaloneni jutust selgub, et kõik, mida siiani on peetud nõrkuseks, on hoopis tugevus. „Ida-Virumaa on seiklus,“ sõnab ta ja näitab kaarti, kuhu kõik seiklemiskohad on peale kantud. Tänavu saavad ka kõik Jõhvi presidendi vastuvõtule kutsutud endale GO reisiajakirja Ida-Virumaa erinumbri. Koos Tourestiga on see avapauk suurele reklaamikampaaniale „Ida-Virumaa üllatab!“, millega loodetakse maakonna puhkus- ja seiklusvõimalused viia võimalikult paljude inimesteni.

„Meil on palju uut,“ kiidab Meeli Paljujõe Võrumaalt. Vastseliina linnus on tema üks kindel soovitus, aga samuti ka Metsavenna talu, kus on laudas valmis saanud klaasseinaga tuba, kus võib kasvõi öösel lehmavaatlust teha.

Kõrvalt sikutab aga juba Taevaskoja rahvas, kes ütleb, et tuldagu paadiga, rattaga või jalgsi, igatmoodi saab ja kõik on oodatud. Neil on meelituseks pakkuda filmi „Viimne reliikvia“ 45s aastapäev – tutvustatakse võttekohti ja räägitakse seikadest, mis filmilinale ei jõudnud.

Messilt saab osta ka Lõuna-Eesti kupongiraamatut, uudset toodet, mis annab rohkelt reisinõuandeid ja soodustusi.

Uudse asjaga on välja tulnud Eesti Maaturismi Ühing, kes pakub soovijatele võimalust rännata saunateel. Selleks on trükitud väike punane saunapass, kuhu saab koguda templeid, nii-et iga kuues saunaskäik toob kaasa üllatuse. Ideed toetab omakorda ravimtaimi kasvatav Energiatalu omavalmistatud saunateega, mida saab kannu panna ja juua. Ühingu tegevjuht Raili Mengel lubas, et ka tänavu kevadel tuleb avatud uste päev, mis mullu toimus esimest korda ning pani kehvast ilmast hoolimata rahva liikuma ja uusi kohti avastama.

Suurema väljapanekuga on väljas Lottemaa Pärnumaalt. Nemad on eraldi alal ja annavad väikse maitse sellest, milline meeleolu võiks olla „päris“ Lottemaal. Koer Klaus oli oma rattaga ilusti kohal ja kääksutas lõbusalt Oskari leiutatud vändaga lõõtspilli.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ütles, et Lottemaa on oma mastaabiga suutnud inimesi positiivselt üllatada, sest üldiselt ei osata oodatagi, et metsas ootab ees nii suurejooneline linnak. „Erilisus on oluline, aga armastus käib ikka kõhu kaudu,“ sõnas Kivimägi ja reklaamis sellega Pärnu restoranide nädalat.

„Üldiselt tasub aga tulla Saaremaale,“ arvas Alver Sagur saarlaste boksist. „Meil on ju ikkagi kadakad, tuulikud ja koduõlu!“

Vaata fotosid SIIT.

TOUREST 2015
Rahvusvaheline turismimess Tourest on vanim ja suurim turismimess Balti riikides ning 13.-15.veebruaril 2015 toimub see juba 24.korda.
Messi peahallis on esindatud välismaised sihtkohad, reisikorraldajad, reisibürood, transpordiettevõtted, kindlustusfirmad, haridusasutused, hotellid, spaad, restoranid, meelelahutusteenuste ning vaba aja tegevuste pakkujad ja palju muud!

Eraldi "Puhka Eestis" hallis on esindatud Eesti spaad ning kõik Eesti turismipiirkonnad, andes ülevaate siseturismi võimalustest.
Lisaks on messil lastehall, mis pakub väiksematele turismisõpradele erinevaid lõbusaid ja harivaid tegevusi. Sel korral on lastehallis külas Lottemaa.

Kolme messipäeva jooksul on lisaks eksponentide poolt pakutavale võimalik osa saada ka interaktiivsest pealava programmist. "Puhka Eestis" hallis asuval pealaval toimuvad erinevad etteasted, esitlused, oksjonid, viktoriinid, mängud ja palju muud lõbusat. Lisaks toimub messikeskuse seminariruumides mitmeid seminare ja konverentse. Messil kuulutatakse välja ka 2014. aasta Parim Turismiedendaja ja Parim Turismiobjekt.