“Mul hakkas kodus pinda käima, kui lapsed neid plastikust kõrsi kasutasid,” alustab juttu ettevõtte üks eestvedajaid Rait Rand, kelle kuulsaim tegu seni Ajujahi võitmine Temp ID nimelise tootega.

Rand hakkas nuputama, kuidas saaks plastikut asendada ning kuulnud Indias töötanud sõpradelt bambusest kõrtest, jõudis otsapidi pilliroo juurde.

Materjaliks kasutatakse Saaremaal kasvanud pilliroogu, mida esialgu proovipartiideks on muretsetud ettevõttelt, millel aastakümnete pikkune roo lõikamise kogemus. Ühest pillirookõrrest saab ehk 3–5 joogikõrt. “Ma ütleks, et tulemus on isegi parem, kui arvasin,” tõdeb Rait Rand.

Loe täispikka artiklit kõrremeistrite kohta Saarte Häälest, kus ilmus täna teinegi lugu, mis räägib konkureerivast pillirookõrre tootjast #Pillirookõrs, kes samuti juulis oma esimesi kõrsi demonstreeris.

Kahe nädala eest olid Saaremaa muusikafestivalil I Land Sound kasutusel mõlema tootja kõrred. Kui ühe ettevõtte pillirookõrred on pigem ühekordsed, siis teisi võib korduvalt kasutada.
Strawerry on 100% looduslik joogikõrs. Valmistatud Saaremaa rannikutel kasvavast suurimast kõrrelisest – harilikust pilliroost. Roo tugevus, vettpidavus ning kiire pealekasv teevad sellest taimest ideaalse asenduse muudest materjalidest valmistatud joogikõrtele.


Võrreldes plastik- ja pabermaterjalidega, ei ole Strawerry joogikõrte valmistamisel kasutatud kemikaale ning suurtes kogustes vett. Tänu lihtsale ja innovaatilisele tootmisprotsessile on Strawerry hea asendus turul juba olemasolevatele lahendustele.

Igal aastal kasutatakse Euroopas 36 miljardit plastikust joogikõrt. Peale ühekordset kasutust jõuab kõrs heal juhul prügikasti.

Suur hulk joogikõrsi ja muid toornaftast valmistatud ühekordseid plastiktooteid lõpetab oma tee aga meredes ja ookeanides. Euroopa meredesse satub 100 000 tonni plastikut aastas.

Allikas: Strawerry