Nüüd, peaaegu 10 aasta hiljem otsustas kohus, et ka maaomanik, kellele esialgu maksti selle eest, et kuju tema maadelt leiti, 48 000 eurot, väärib leiu eest tunduvalt suuremat tasu.

Mees, kelle nime pole siiani avalikustatud, andis omavalitsuse kohtusse kohe pärast seda, kui uudistest leiu tõelisest väärtusest ja olulisusest aimu sai - tegemist on ühe paremini säilinud Rooma ajast pärist pronkskujuga terves maailmas.

27. juulil tegi Limburgi regionaalkohus teatavaks, et farmer peab saama poole kuju tegelikust väärtusest, milleks hinnati 1,6 miljonit eurot. Lähtudes sellest võlgneb kohalik võim farmerile 773 000 eurot, lisaks veel intressid.

Ülihästi säilinud antiikset eset peitis endas umbes 10 meetri sügavune allikas, kuju kaitses kokkupuute eest õhuga, mis seda kahjustada oleks võinud, vesi.

Ekspertide arvamuse kohaselt jätsid pronkskuju maha kohalikud linnaelanikud, kui nad sissetungijate eest ummisjalu pagema olid sunnitud.

Pronksist ning kullaga kaunistatud umbes poole meetri kõrgune ja 25 kg kaaluv loomapea on tõenäoliselt pärit aastast 9 pKr. Selle leidmine Saksamaalt tõestab kunagise ülivõimsa Rooma impeeriumi haardeulatust.

Esialgu arvati, et tegemist on osaga suuremast Rooma kindrali või sõjamehe skulptuurist, kuna sealtsamast kõrvalt leiti ka pronksist sandaalid, mis justkui viitasid, et hobusel pidanuks olema ka ratsanik, nii nagu see on Rooma sõjajumala Marsi kujul.

Hiljem leiti siiski, et jalanõud on esialgu arvatust tunduvalt tähelepanuväärsemad - sandaalid kuulusid hoopis esimese Rooma keisri Augustuse skulptuuri juurde.

Vaata pilti siit.

Allikas: artnet.com