Kümme pronkskuju tellis filmi „Johannes Pääsukese tõeline elu” produtsent Anneli Ahven, aga jättis nende eest maksmata, kuigi arve oli esitatud. Ka ei reageerinud ta ligi aasta jooksul Aivar Simsoni korduvatele soovidele võlg tasuda ega vastanud telefonile. Kokku ootas maksmist 3720 eurot.

Raha mitte maksnud Anneli Ahven on Euroopa Filmiakadeemia liige, Eesti Filmitootjate Liidu juhatuse liige ja Kopli Kinokompanii OÜ juhatuse liige ning produtsent, Tallinna Ülikooli dotsent. Tema osalusel on valminud üle 30 filmi.

Kuna Johannes Pääsukese kujude omandiõigus kuulub Seaküla Simsonile seni, kuni kujude eest on tasutud, pöördus skulptor abi saamiseks Aavik & Partnerid Advokaadibüroo vandeadvokaat Alar Eiche poole.

Vandeadvokaat Eiche esitas Anneli Ahvenale kirjaliku nõude teha valik, kas tasuda 2019. aasta jaanuaris üle antud kujude eest kokkulepitud summa autorile või tagastada kujud. Viimane oleks seega tähendanud Sepalt, Avandilt, Kargilt ja teistelt kuju kingiks saanutelt taieste ära korjamist ja Simsonile tagastamist.

Vandeadvokaadilt kirja saanud võlgnik teatas Eichele vastuseks: „Vabandan võlgnevuse pärast ja tegelen asjaga, et summa esitatud ajaks tasuda.” Advokaadi poolt nõutud ajal aga lubatud makset ei järgnenud.

„Kui vaja lähen kasvõi kohtusse,” mainis võla mittetasumisest tuntavalt häiritud Simson Maalehele olukorda selgitades.

Siinkirjutaja poolt Anneli Ahvenale 21. novembril lähetatud kiri, tõi esiteks vastuseks alljärgneva: „Mul on väga piinlik, et see arve on üleval. Filmi tulud ei ole olnud vastavuses filmi kuludega, ning arvete tasumisega on läinud plaanitust rohkem aega. Luban arve tasuda lähiajal.”

Viimaks, 22. ja 25. novembril, pärast Maalehe sekkumist laekus osa võlast kahe osamaksema, kokku 3000 eurot.

26. novembril teatas Ahven: „Viimane osamakse tasutakse täna/homme.” Ja küsis: „Kas on mingi võimalus uudis ära jätta?”

Kaks päeva hiljem polnud lubatud ülekannet paraku saabunud.

Nii skulptor Simson ega ka advokaat Eiche ei pea vajalikuks ja võimalikuks, et ligi aasta aega kestnud võla tagasinõudmise järel asi lihtsalt maha vaikitakse.

„Pealegi pole Ahven senini minu ees isegi mitte vabandanud,” mainis nördinud skulptor.

„Olgu Ahvena juhtumi avalikustamine distsiplineerivaks teistele tellijatele sarnaste situatsioonide välistamisel tulevikus,” lisas vandeadvokaat Alar Eiche. Ta lubas filmiprodutsendilt veel tasumata võla osa välja väljanõudmist jätkata, kusjuures jätkuvalt pole välistatud asjaga kohtusse minek.

Suurematest töödest on 5. detsembril oma 60ndast sünnipäeva tähistaval Simsonil praegu käsil president Konstantin Pätsi monumendi valmistamine.

See Toila valla poolt tellitud taies on kavas avada Toila-Oru pargis vabariigi sünnipäeva hommikul. Taiese orienteeruv maksumus on 45 000 eurot.