Seep ja sepik Räpina Aianduskoolis


Seep ja sepik Räpina Aianduskoolis
Foto: erakogu

22.-26. oktoobrini toimus Räpina Aianduskoolis majanduse aluste õpetaja Tiiu Ruuspõllu eestvedamisel ettevõtlusnädal. Ettevõtlikkus on hoiak, mida iseloomustavad loov ja uuenduslik mõtlemine, saavutusvajadus ja arukas juhtimine.

Nädala suurimaks ettevõtlus-ettevõtmiseks oli omatoodangu laat kooli fuajees, kus pakkujaiks-ostjaiks nii õpilased kui kooli töötajad, külalisi-uudistajaid aga ka linnarahva seast. Valik ehtlaadalikult kirju: lisaks lilledele (kuidas aianduskoolis teisiti saakski!) isevalmistatud ehted, seebid, linikud, kinkekotid, kaltsuvaibad. Ahjusoe toodang rääkis varahommikusest virkusest ning sellest, et õpilaskodu järgmine elektriarve võib kübeke kõrgem olla.

Kooli söökla käive jäi sel päeval igatahes tavapärasest kõhnemaks, sest proovima kutsusid nii tervislikkusele rõhuvad palad kui lustakamalt reklaamitud suutäied nagu "Suudlus läbi jäätunud klaasi", "Sisemine ilu läbi kilu" või "Hää oppaja suutäüs". Kõige jõulisemalt esinesid maastikuehituse 2. kursuse õpilased, kellel oma õppetöö käigus valmismeisterdanud aiamööbli komplekt ka maha õnnestus müüa. Laada noorim ärimees - arvutiõpetaja võsuke, 1. klassis õppiv õunamüüja, - kõlistas samuti rahulolevalt oma münditopsi.

Müügipäeva lisaboonuseks ning üheks väga oluliseks tulemuseks oli aga mõnus ühistegemise ja -olemise tunne.

Ettevõtlusnädala raames osalesid õpilased veel Junior Achievment'i poolt korraldatud ühisseminaril "12-tunni ettevõte", kus koos Võrumaa KHK, Luua MK ja Räpina AK kutsekoolide noortega õpiti lühiloengute ning praktilise tegevuse käigus põhilisi ettevõtlusteadmisi. Segameeskondade praktiliseks ülesandeks oli mõelda välja toode, mis kasutaks metsaressursse ilma neid hävitamata. Turg, riskid - kõike tuli arvestada.

Parimaks ning kõige rohkem püstitatud teemat järginud ideeks tunnistas žürii rühma "Baltic Birch Juice" mõtte hakata tootma ja turustama kasemahla. Meeskond "Ökomaius"pakkus välja metsamarjade kuivatamise ning meega röstimise. Sotsiaalse ideega tuli välja rühm "Loodus kõigile", kelle missiooniks oli ehitada täiustatud matkarajad erivajadustega inimestele. Rühm "Metsmesilane" soovis pakkuda klientidele tervislikku ja naturaalselt toodetud erinevate maitsetega mett.

Kohalikul toorainel põhinev "Metsarestoranis" saaksid külastajad lisaks eksootilistele söökidele nagu ilvesepraad näha toidutegemise ahelat, õppida ise metsasaadustest toite valmistama ning veeta mõnusalt lähikonnas aega kas matkates või giidiga loodust uurides.

Ettevõtlusnädala lõpetas traditsiooniline kursustevaheline mälumäng, kus küsimused sedapuhku -üllatus, üllatus! - majanduse valdkonnast.