Riiklikku spordiraha kolmandiku jagu vähem

Tõnu Seil, kultuuri­ministeeriumi spordi asekantsler


Riik jagab spordile järgmisel aastal tänavusega võrreldes ligi kolmandiku võrra vähem raha: kui tänavu eraldati 125 miljonit krooni, siis 2009. aasta eelarves on see summa 85 miljonit. Juba eelarve koostamisel oli teada, et näiteks mittetulundusühingute ja sihtasutuste toetust tuleb vähendada 10-15%. Tänavu vähendati summasid jooksvalt kolme protsendi võrra.

Minu hinnangul oli üks valusamaid noortespordi meisterlikkuse rahasumma kärpimine - 39 miljoni krooni asemel jäi eelarvesse 31. Edasi lükkub ringiraha jagamine, liikumisharrastuse toetus väheneb 16 miljonilt 13-le.

Kindlasti soosib raha vähenemine tulevikus leidlikkust. Kõigil tuleb õppida säästlikumalt elama, ka spordiühendustel. Võib-olla aitab säästmine kogu spordisüsteemil mingil määral ka puhastuda. Kindlasti tuleb spordiklubide juhte edaspidi rohkem koolitada, kuidas oma raha kasutamist paremini kavandada ja raskemas olukorras toime tulla.

Tugevad klubid jäävad ellu, kuid ees seisab suurte ja põhimõtteliste valikute aeg ja nõrgematel klubidel tuleb tõenäoliselt ühineda. Alaliitude baastoetus kahaneb suhteliselt kõige vähem, 20 miljonilt 18,3 miljoni kroonini. Järgmisel aastal pole olümpiamänge ja ka muid tiitlivõistlusi on vähem, seegi tingib väiksema kulu.

Usun, et kõik alaliidud saaksid oma põhiettevõtmisi läbi viia ja igapäevaelu korraldada ka vähema rahaga. Kriitiliselt hinnati investeerimisprojekte, paljud projektid lükkuvad edasi või jäävad raskel ajal ära. Nende summade vähenemisest on kõige rohkem kahju, kuid investeeringute koomale tõmbamine oli üks suuremaid kokkuhoiuallikaid. Küll üritame eelarves säilitada igas maakonnas üht spordiobjekti, mille valmimisele paneb riik õla alla.

Riik toetab edasi ka Tehvandi spordikeskuse väljaarendamist, kuid varasema 30 miljoni krooni asemel kavatsetakse anda 21 miljonit. Samuti abistab riik viie miljoni krooniga Pärnumaa Jõulumäe spordikeskust.

Toetuse võimalused spordiklubidel ei vähene aga Eesti Kultuurkapitalis ja sporditoetust saab küsida kogu aasta vältel Hasartmängumaksu Nõukogult.


Põlvamaa spordimaastiku tipud

Põlva Kobras


OK Põlva Kobras asutati 27. aprillil 1988, seega 20 aastat tagasi. Tänaseni tegusa ja edukana püsiva klubi areng oli kiire. Juba asutamisjärgsel aastal alustati firmavõistlusega - klubide karikavõistlustega, mis sai Koprakarika nime. Aastal 1990 korraldati Värskas esimene rahvusvaheline võistlus Suunto Games. Samal aastal võitis esimene klubi liige NSV Liidu meistrivõistlustel medali - Külli Kaljus teateorienteerumises hõbeda.

Valik klubi viimaste aastate saavutusi

  • 2008 Raido Mitt tuli Euroopa noortemeistriks teatejooksus H 18 klassis.
  • Taaniel Tooming sai rattaorienteerumise noorte EMil tavarajal 4. koha.
  • 2008 Eesti meistrivõistlustelt sai 20 sportlast 40 medalit (12 kuld-, 17 hõbe- ja 11 pronksmedalit).
  • 2007 Raido Mitt võitis hõbemedali Euroopa noorte MV teatejooksus H 16 klassis.
  • 2007 Maret Vaher sai rattaorienteerumise MMil 10. koha.
  • 2007 Eesti meistrivõistlustelt sai 25 sportlast 63 medalit (26 kuld-, 21 hõbe- ja 16 pronksmedalit).
  • 2006 Mihkel Järveoja tuli Leedus juunioride maailmameistriks teatejooksus.
  • 2006 Raido Mitt võitis pronksmedali Euroopa noorte MV teatejooksus H 16 klassis.
  • 2006 Rain Eensaar tuli pronksmedalile laskeorienteerumise MMi teatejooksus.
  • 2006 Eesti meistrivõistlustelt sai 33 sportlast 112 medalit (34 kuld-, 37 hõbe- ja 41 pronksmedalit).

Serviti

Õhtulehe lugejate seas korraldatud küsitlus näitas, et Põlva Serviti käsipallimeeskonda peetakse praegu Eesti tugevaimaks pallimänguklubiks. Gallupile vastas koguni 3726 lugejat, kellest 44% hindas Servitit tugevaimaks. Järgnesid Tallinna Selveri võrkpallimeeskond 30, TÜ/Rocki korvpallimeeskond 13 ja BC Kalevi korvpallimeeskond 7 protsendiga. Samas on Delfi küsitluse andmetel käsipalli populaarsus küllalt madal, juhivad jalg- ja korvpall.

Valik klubi viimaste aastate saavutusi

  • 2008 Eesti meister
  • 2007 Eesti meister
  • 2006 Eesti karikavõitja
  • 2006 Eesti meistrivõistluste III koht
  • 2006 Balti liiga III koht

Lootos

Lõppenud jalgpallihooajal osales Lootos Eesti meistrivõistlustel 9 võistkonnaga, viis neist võitsid oma liigas esikoha. Eriti võimsalt esinesid A- ja C-klassi tüdrukud, kes ei kaotanud ühtegi mängu. Omavanuste seas on Eesti esiliiga parimad väravalööjad A-klassi tüdruk Signy Aarna ning C-klassi tüdruk Sixtina Ladva. Klubi senise ajaloo suurima saavutusena võideti naiste esiliiga. Enamjaolt A-klassi tüdrukutest koosnev naiskond võitis 18 mängust 16. Võistkonna suurimaks väravakütiks tõusis 48 väravat löönud Signy Aarna. Põlva väravaküttidest tõusid veel esile meeste
III liiga lõunatsooni suurim väravalööja Alar Alve (37) ning B1-klassi poiste II liiga suurim väravalööja Tarvin Kaldvee (34).

Keiko

Klubi tegeleb Motobuha Shitōryū karatega, harjutajaid on ligi 40. Klubi kasvandikest on Maare Mõttus tulnud WTKA maailmameistrivõistlustel katas 2. kohale, on Eesti meister džudžitsus, dojo kumites, noorte katas, kadettide katas ja noorte kumites ning võitnud mitmeid rahvusvahelisi turniire. Juho Mattus on tulnud WTKA maailmameistriks katas ning Eesti meistriks katas, kumites ja dojo kumites. Karl-Markus Jens on aga Eesti meister džudžitsus ning dojo kumites.

Allikas: http://kobras.polvamaa.ee/; www.hcpolva.ee; www.fclootos.ee; www.shitoryu.ee/keiko/