Pühapäeval oma 142. sünnipäeva tähistav Lurich maandus nüüd skulptuurina Soomes valminud 1,5 meetri kõrgusele graniitmaakerale, millel ta elu tähtsad aastaarvud kirjas. Maakera all asub sümboolne graniidist maadlusmatt. Ühtekokku on Väike-Maarja keskväljaku vägev kompositsioon enam kui 5 meetrit kõrge. Suursugune taies, mida 15 aastat kavandatud-teostatud avatakse pühapäeva keskpäeval.

Lurichi sünnipaiga, Väike-Maarja keskväljakule püstitatud monument on suurendatud koopia Amandus Adamsoni legendaarest „Tšempionist” aastast 1903, mille tarvis Lurich aadamaülikonnas poseeris. Taies läks peagi Ameerikas maailmanäitusel kaduma, et alles enam kui sajand hiljem Eestisse tagasi jõuda.

Kuju autor Lembit Palm ja ka kogu monumendi kavandi autor Kuno Raude rõhutasid paigaldamise ajal korduvalt Lurichi unikaalsust nii taiese kui inimesena. Vallavanem Indrek Kesküla on Maalehele maininud, et Väike-Maarjast saab pühapäeval Eesti esimene asula, mille peaväljakut ehib spordisangari kuju.

Muuseas, pronksist Lurich oli oma paigaldamist ühes Väike-Maarja garaažis, traktorite ja muu tehnika vahel ja suure saladuskatte all oodanud enam kui kolm aastat. Sellest ka galerii esimesed fotod.

Kuju sai valmis nimelt aasta 2014 lõpul ning jõudis Virumaale 30. detsembri õhtul. Asi selles, et 2014 oli olemas küll raha kuju modelleerimiseks ja valamiseks, mitte aga veel kogu keskväljaku kujundamiseks. Sellest viivitus tuligi.