Küla oma kandidaat

Juuliku sõnul on praegu veel Lümanda valda jäävas külas valikut lihtne teha, sest sealt kandideerib üks inimene. 

“Loodame, et kohalikud tulevad tema selja taha ja siis on meie hääl uues volikogus esindatud,” sõnas ta. 

Ta kahetses, et vaatamata tehnika kiirele arengule ei ole võimalik e-hääletada − see jätab valimistest kõrvale noored, kes on kodusaarelt eemal ega hakka valimiste päevaks ekstra koju sõitma.

“Paljud on koolis, aga kodused asjad lähevad neile korda. Praegu tundub, et inimestel uue volikogu vastu huvi on, ja ma tean, et meilgi tellivad need eakad kasti koju, kes ise ei saa kohale minna,” sõnas Juulik.

Esimesel eelhääletuspäeval olid kõige agaramad inimesed Nasval, mis praegu kuulub Kaarma valda. 

Elupõline kalur ja omaaegne Nasva külavanem Arvi Tasa ütles, et ühinemise kasulikkuse üle saab otsustada hiljem, praegu on seda vara hinnata. 

“Kolhooside ajal neid liideti ja lahutati, ise tulime hoopis ühe suurema riigi küljest ära ja arvasime, et omaette on parem. Eks näeb, kuidas see suuremas vallas olemine on,” arutles ta. Tasa sõnul ei tähenda see aga, et võiks kõrvaltvaatajaks jääda – kandidaatide nimekiri on nii pikk, et inimese, kelle poolt hääletada, leiab sealt
kindlasti.

Nimemure lahenes
Volikogu valimistele on kandidaadid esitanud valimisliit Ühtne Vald, Keskerakond, SDE, Reformierakond ja samuti on end üles seadnud üks üksikkandidaat. 

Lääne-Saare valla moodustamine ja Saare maakonna valdade loetelu muutmine jõustuvad Lääne-Saare vallavolikogu valimistulemuste väljakuulutamise päeval.

Tekkiv vald on juba korraldanud konkursi uue vapi ja lipu leidmiseks. 

Kaarma, Kärla ja Lümanda volikogu otsustasid ühineda tänavu juunis ning augustis sai ühinemine ka valitsuse heakskiidu. 

Algul soovisid ühinejad nimetada uue valla Saaremaa vallaks, kuid valitsuses tekkinud vastuseisu tõttu olid nad sunnitud ettepanekut muutma.

Selle aasta 1. jaanuari seisuga elas kolme valla maal 7218 inimest, territooriumi suurus on Kaarma vallal 391,5 km², Kärla vallal 216,3 km² ja Lümanda vallal 199,5 km².
Erakorraliste valimiste järel tekib 807 km² pindalaga Lääne-Saare vald, kus elab ca 7200 inimest. Valla koosseisu kuulub 114 küla ja neli alevikku. Ühinemistoetuseks saab uus omavalitsus umbes 535 000 eurot.

Pärast Lääne-Saare valla loomist jääb Saare maakonda
13 valda ja üks linn. Eestisse jääb muudatuse järel 213 kohalikku omavalitsust.

Omavalitsuste ühinemised Eestis 

• Eesti territooriumi haldusjaotuse seaduse võttis Riigikogu vastu 1995. aastal. Vahemikus 1996−2013 ühines 69 valda või linna, tekkis 39 uut üksust.
• 1996. Halinga ja Pärnu-Jaagupi valla alusel moodustati uus Halinga vald. 
• 1998. Abja-Paluoja linn ja Abja vald ühinesid valimiste­vahelisel ajal, moodustati Abja vald.
• 1999. Korraliste valimistega seoses moodustusid 12 omavalitsusest Otepää vald, Lihula vald, Vihula vald, Karksi vald, Kaarma vald ja Antsla vald.
• 2002. Ühinesid Kehra linn ja Anija vald, Rapla linn ja Rapla vald, Räpina linn ja Räpina vald, Kohila vald (alev) ja Kohila vald ning Märjamaa vald (alev), Märjamaa vald ja Loodna vald.
• 2005. Pärast kohaliku omavalitsuse volikogude valimis­tulemuste väljakuulutamist jäi Eesti kaardile 33 linna ja 194 valda. 22 valla-linna alusel moodustus kaheksa uut valda: Jõhvi, Kuusalu, Saarde, Suure-Jaani, Tamsalu, Tapa, Türi ja Väike-Maarja. Kuuest senisest linnast – Jõhvi, Kilingi-Nõmme, Tamsalu, Tapa, Türi ja Suure-Jaani – sai vallasisene linn.
• 2009. Valimiste järel liitus Kaisma vald Vändra vallaga,
alles jäi Vändra vald.
• 2013. Pärast valimistulemuste väljakuulutamist jäi Eesti kaardile 215 kohaliku omavalitsuse üksust, neist 30 linna ja 185 valda. Ühinemise tulemusena moodustus 18 valla ja linna alusel seitse uut valda: Audru, Hiiu, Kose, Lääne-Nigula, Lüganuse, Põlva, Viljandi; kolmest linnast – Kärdla, Põlva ja Püssi – sai vallasisene linn.

Allikas: siseministeerium

Lääne-Saare vald
Saare maakonnas liituvad
• Kaarma vald (4706 elanikku, pindala 391,5 km2)
• Kärla vald (1652 elanikku, pindala 216,3 km2)
• Lümanda vald (860 elanikku, pindala 199,5 km2)

Uue valla pindala on 807,3 km2 ja seal elab 7218 inimest.

Pühapäeval valitakse Lääne-Saare valla volikogu, kus on 19 kohta.