Häirekeskuse meditsiinivaldkonna ekspert Timo Täht ütleb, et herilaste või mesilaste nõelamistega seonduv on eestlastele probleemiks igal suvel

„Oma rolli mängib nende aastate võrdluses muidugi see, et eelmine suvi oli oluliselt jahedam ja vihmasem. Kliima mõjutab putukate arvukust ja halva ilmaga veedavad inimesed väljas vähem aega,“ selgitab Täht statistika kujunemist.

„Kui võrrelda üle-eelmise aasta teateid Häirekeskusele samast ajaperioodist, on teadete hulk poole suurem - 2016. aastal oli pöördumisi hinnanguliselt 400,” ütleb Täht.

Herilane purgis

Häirekeskusesse tehtud kõnedest selgub, et näiteks herilaselt saadakse nõelata tähelepanematusest.

„On juhtumeid, kus inimese söögi peal või purgis-pudelis on herilane ja seda lihtsalt ei panda tähele ning tagajärjeks on üsna ebameeldiv olukord. Meie soovitus on, et suvisel ajal tuleks kõik joogid alati valda läbipaistvatesse klaasidesse või topsidesse. Enne ampsu või lonksu võtmist tuleks kindlasti veenduda, et seal soovimatut „külalist“ ei ole,” soovitab Täht.

Lisaks toob ta välja juhtumeid, kus herilane lendab inimesele suhu ning soovitab, et herilaste läheduses tuleks jääda rahulikuks ja kindlasti sulgeda suu. Eriti tuleks seda õpetada lastele.

Midagi külma suhu

„Enamikel juhtudel saadakse koduste vahenditega kannatanu abistamisega hakkama, kuid on juhtumeid, kus tekib hingamisteede turse ja oht inimese elule. Sellisel juhul tuleks aega viitmata helistada hädaabinumbrile 112,” räägib Täht.

Ta soovitab inimestel hoida koduses majapidamises kõiki vajalikke medikamente erinevateks elu juhtumiteks: „Kui teie lähikonnas on inimene, kes on allergiline putukamürgile, on hädavajaliku ravimi olemasolu kriitilise tähtsusega ja peaks kindlasti koduses apteegis olemas olema. Lisaks peaks end kurssi viima, kuidas abi osutada sellistes olukordades.”

Kui siiski ravimeid käepärast pole ja nõelata saanu hingamisteed on tursunud, tuleks kannatanu kaela panna ümber külma kompressi ja lasta hoida midagi külma suus. Kui kannatanu hingab ja elustamist ei vaja, aga on teadvuseta, keerake ta lamama stabiilsesse küliliasendisse. Külili olekus tuleks kannatanu pea asetada kuklasse.

„Aga ennekõike tuleb helistada hädaabinumbrile 112,“ rõhutab Täht veelgi abi kutsumise olulisust.