Maalehel õnnestus Tartumaa Põllumeeste Liidu juht Jaan Sõrra telefonis tabada. Tema saadetud on ka fotod orkaanijärgsest Tokyost.

„Lennud tühistati. Kuna lennujaamas ühtegi hotelli ei olnud tuli meil sõita 50 kilomeetrit tagasi Tokyosse. Tellisime selleks eraldi bussi. Linn meid aidata ei saanud. Ka hotellid ja söök tuli meil ise kinni maksta. Kuueteistkümne inimese peale on elamis- ja ööbimiskulud kokku 4200 eurot pluss 5000 eurot buss,” rääkis Sõrra.

Praeguseks on eestlased jagatud kolme gruppi. Esimesed naasevad juba homme. Järgmised neljapäeval. Viimased reedel.

Sõrra tänas enda grupi giidi, kelle abiga hotelli leidmine kaoses linnas sujuvalt laabus.
„Kui teda ei oleks, siis jääksime siia veel kauemaks. Ta on Eesti mees, kes viimased seitse aastat Jaapanis elanud. Tänaseks rohkem jaapanlane kui eestlane,” lisas ta.

Tegu oli iga-aastase õppe- ja turismireisiga, millesarnaseid on korraldatud juba kümme aastat ja varasematel kordadel on külastatud Austraaliat, Hiinat ning Kaug-Aasia riike. Seekord tutvuti Jaapani põllumajandustootmiste ja kultuuriga.

Kümne päeva jooksul sõideti läbi pool saareriigist. Alustati Osakast, mis asub riigi keskosas 43 kilomeetri kaugusel endisest pealinnast Kyotost. Tuur lõppes Tokyos. Lennuk Tallinna poole pidi startima pühapäeval.

Täiendatud:

Maalehe andmetel on tuntumatest põllumeestest Jaapanis lõksus Madis Avi, Anne Liiker ja seakasavataja ning Rotaksi poeketi omanik Aare Kalson.

Aare Kalsoni poeg Tanel selgitas Maalehele, et on isaga pidevalt ühenduses olnud. Praeguse info kohaselt jõuab Aare Kalson koju 16. oktoobriks.

"Raha tal otsas veel pole ja vahetusriideid ka jätkub. Selliste muredega ta meie poole veel pöördunud pole," lisas põllumehe poeg.