Võtnud tagasi oma vanaisa maad, hakkas Vello Eensalu juba 1988. aastal talu üles ehitama. Paarikümne aasta eest, kui ettevõtlus, kaasa arvatud talujuustude tootmine, uuesti võimalikuks sai, oli Esko talu esimene, kel oli julgust ka sellega tegelema hakata.

Fotod Esko talust

Esko talu peremees Vello Eensalu oli tuntud juustumeister. Oma innustajaks, õpetajaks ning heaks kolleegiks peavad Vello Eensalu nii Saidafarmi juht Juhan Särgava kui teised Eesti väikekäitlejad. „Ta andis alati nõu ja jagas kogemusi, oli ääretult hea kolleeg,“ iseloomustab aatekaaslast Särgava.

„Vello alustas taluseaduse ajal ning ehitas üles tõelise talu. Ta ajas tõsiselt oma asja ning oli edukas,“ räägib naabrist põllumees Rein Riga. „Ta alustas kohe selle mõttega, et piima ei tule mitte ära müüa, vaid sellest toodangut teha.“

Tuntud on selle talu Saku-nimelised juustud, mida pakutakse Esko Pere talu nime all. Lisaks müüb Esko talu ka kohupiima ja jogurtit.

Kui juustutootmine edukaks muutus, hakkas Vello Eensalu otsima uusi väljundeid. Talle oli oluline tutvustada ja propageerida maaelu. Sel eesmärgil hakkas ta korraldama seminare ning vastu võtma turiste. Eriti hea meelega võõrustati talus lapsi ning küllap paljud Tallinna lapsed nägidki esimest korda lehma või vasikat just Esko talus.

Kes ei tundnud Esko talu peremeest Vello Eensalu isiklikult, nendele on selle talu tegemised tuntud teleseriaalist „Õnne 13“. Sest just see taluõu muutub igal laupäeval, kui „Õnne 13“ ekraanile jõuab, Uuevariku taluks, kus on filmitud kõik Uuevariku talustseenid – nii õues kui toas.

Nii on see kaotus mitte ainult põllumeestele ja väikekäitlejate-juustutootjate seltskonnale, vaid palju laiemale ringile, sest kaudselt teadsid seda talu ja selle peremeest pea kõik eestimaalased.

Saku õlletehase territooriumil juhtus eile pärast kella nelja õhtul tõsine õnnetus, mille käigus territooriumil liikunud Vello Eensalu sai löögi pudelikonteinerit vedanud tõstukilt ja suri hiljem haiglas.

"Kohale kutsutud kiirabi viis mehe esmasel hinnangul kergemate vigastustega haiglasse. Hiljem saime teada, et kannatada saanud mees suri haiglas," ütles Saku õlletehase kommunikatsioonijuht Kristiina Tamberg Delfile.

Tambergi sõnul ei olnud tegemist Saku õlletehase töötajaga, vaid tehase koostööpartneriga. "Oleme püüdnud selles ülimalt kurvas juhtumis anda omalt poolt nii palju infot ja abi nii kiirabile kui politseile, kui vähegi osanud oleme. Avaldame sügavat kaastunnet hukkunu omastele," lisas Tamberg.

Tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Sander Sõõrumaa ütles Delfile, et tegemist ei olnud tööõnnetusena vaadeldava juhtumiga, sest hukkunu oli füüsilisest isikust ettevõtja, kellele ei laiene tööohutuse ja töötervishoiu seaduses nimetatud tööõnnetuse regulatsioon.