„Hoidistemess on koht, kus tullakse välja uute ideedega ja parandatakse traditsiooniliste mooside maitseid. Aasta-aastalt on kasvanud uute maitsete loojate armastus soolaste hoidiste vastu ning tõusev trend on maitseainete ja ravimtaimede kasutamine hoidistes,” rääkis hoidistemessi korraldaja Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli juht Arnold Pastak.

Maaeluministeeriumi asekantsleri Toomas Kevvai sõnul on Olustvere hoidistemessist kujunenud tore traditsioon Eesti maaelus ja toidu valmistamise kultuuris. Eesti toit algab kodust ja isetehtud hoidised on olnud läbi aegade osa meie rahvusköögist, pakkudes võimalusi uudsete ideede katsetamiseks. Seega võib öelda, et Olustvere hoidiste messil kohtuvad traditsioonid ja loomingulisus.

Sel aastal toimub hoidistemess 15. korda ning messil on hoidiseid igal aastal järjest rohkem. Sissepääs üritusele maksab 1 euro, hoidiste mess ja kohaliku toidu laat algavad kell 11.00, künnivõistlus kell 8.00. Hoidistemessi ja kohaliku toidu laata korraldab Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool.

Kõigile, kes Olustvere hoidistemessile kohale tulevad, on võimalik anda oma hääl enda lemmikhoidiste poolt. Rahvahääletuse tulemusena valitakse kolm parimat magusat ja soolast hoidist ning kolm külastajaid enim üllatanud hoidist. Lisaks valib VIP külalistest koosnev žürii ka enda hinnangul parima.

Žüriisse kuuluvad: Eesti restoranikultuuri grand old man Dimitri Demjanov (žürii esimees); näitlejaViire Valdma; näitleja Carmen Mikiver; Ugala teatrijuht Garmen Tabor; laulja Mait Maltis ja Mikko Maltis; Olustvere Teenindus- ja Maamaanduskooli direktor Arnold Pastak; Maalehe tarbijalisa „Targu Talita“ vastutav toimetaja Jana Rand.

Hoidistemessi raames toimub ka sel aastal rahvusvaheline koolinoorte künnivõistlus. Viiendat aastat toimuval kohtumisel astuvad võistlustulle 47 noort 13 riigist.
Toimub ka kohaliku toidu laat, kus oodata on usinat kauplemist. Laadal on väljas 100 kauplejat, kes pakuvad erinevat joogi- ja söögipoolist.

Üritusel on ka meelelahutusprogramm Mait Maltise, Mikko Maltise ning Viljandi Muusikakooli vaskpillide ansambliga. Olustvere Poiste juhendamisel toimuvad traktori- ja kombainisõidud, põhupallidel hüppamine, praktilised harjutused koppadega ning sõidud hobustega. Päeva juhib Venno Loosaar.

Maaeluministeeriumi eestvedamisel juba viiendat korda toimuv Eesti toidu kuu ühendab kodumaisele toidule pühendatud peaaegu 30 üritust ja festivali. Septembris algava ja 13. oktoobrini kestva Eesti toidu kuu puhul võtavad kodumaise tooraine oma menüüdes tähelepanu alla mitukümmend Eesti toidutee võrgustikku kuuluvat toitlustus- ja majutusettevõtet, kes on lisanud oma menüüsse eripakkumised. Lähemalt saab Eesti toidu kuust lugeda ning endale meelepärase ürituse valida aadressil www.eestitoit.ee.