Kultuuriministeeriumi kultuuriväärtuste osakonna peaspetsialisti, vabatahtlike programmi koordinaatori Kadri Nigulase sõnul on see esimene selline laiaulatuslikum üritus Eestis. „Osa muuseume on vabatahtlikke selleks ka varem kaasanud, kuid nüüd lööb kaasa tervelt 12 muuseumi Eesti eri paigust,“ selgitas Nigulas.

Vabatahtlikud läbivad kahepäevase koolituse, kus neile tutvutakse lähemalt nii tänapäevase muuseumitöö telgitaguseid kui ka MuISi. Peale koolituse läbimist alustavad vabatahtlikud tööd museaalide sisestamise ja kirjeldamisega mõne programmis osaleva muuseumi juures.

Osalevad muuseumid on SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid, Narva Muuseum, SA Virumaa Muuseumid, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Arhitektuurimuuseum, Eesti Meremuuseum, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, SA Eesti Tervishoiu Muuseum, Tallinna Tehnikaülikooli Muuseum, Tallinna Ülikooli Muuseum, Eesti Rahva Muuseum ja Valga Muuseum.

Vabatahtlikult oodatakse huvi ajaloo ja kultuuripärandi vastu, väga head eesti keele oskust, huvi panustada muuseumitöösse pikema aja vältel ning eelistatult võimalust käia muuseumis abiks tavapärastel tööaegadel. Täpsemad tingimused lepitakse iga vabatahtliku ja muuseumi vahel eraldi kokku.

Vabatahtlikule võimaldatakse kahepäevast koolitust, ühistegevusi koos teiste vabatahtlikega, võimalust tutvuda muuseumi ja muuseumikogudega uudse ja põneva nurga alt võrreldes muuseumikülastajaga, nii programmi- kui muuseumipoolset juhendajat, kes on toeks kogu tegevuse jooksul ning tudengitele kokkuleppel muuseumipraktika läbimise võimalust

Koolitused toimuvad 29.-30. aprillil Tallinnas ja 20.-21. mail Tartus. Soovijatel tuleks täita MuISi vabatahtliku ankeet või kirjutada e-posti aadressil: kadri.nigulas@kul.ee, lisaküsimuste korral helistada telefonil 628 2352. Täidetud ankeet tuleb saata hiljemalt 25. aprilliks.