Uus veebileht annab infot toiduohutuse kohta
Aprilli alguses avati veebileht www.toiduteave.ee, kust leiab infot toiduohutuse pikaajalise programmi raames toimuvate sündmuste kohta. Pikaajaliseks eesmärgiks on kujundada veebilehest keskne platvorm, kus leiab toiduohutuse valdkonda puudutavat infot. Huvilistel on võimalik veebilehe kaudu esitada ka küsimusi lehel avaldatava teabe kohta.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Toiduainetööstuse Liit, Eesti Maaülikool ja Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus alustasid maaelu arengukava 2014 – 2020 raames toiduohutuse valdkonna teadmussiirde pikaajalise programmi elluviimist, mille eesmärk on tõsta põllumajanduse ja toiduainete töötlemise valdkonnas tegutsevate inimeste toiduohutuse alast teadlikkust.
„Toidukäitlejatel on suur vastutus tarbijate ees toiduohutuse tagamisel ja kõik toiduga seotud valdkondades tegutsevad ettevõtjad peavad järgima toiduohutuse põhimõtteid. Ettevõtjad peavad olema kursis toidukäitlejatele esitatavate nõuetega ning enesekontrollisüsteemi põhimõtetega. Nii teaduses kui seadusloomes toimub toiduohutuse valdkonnas pidevalt arenguid, millest on vajalik ettevõtjaid teavitada,“ selgitas programmi juhtpartneri Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Tiina Saron.
Toiduohutuse pikaajalise programmi raames korraldatakse toidukäitlemisega tegelevatele ettevõtjatele infopäevi, täienduskoolitusi, konverentse, antakse välja käsiraamatuid ja teabematerjale.
Toiduohutuse programm hõlmab järgmisi valdkondi: toidu bioloogiline ohutus (toiduhügieen, enesekontroll, toidu mikrobioloogia, toidu säilitamine, zoonoosid, mikroobide resistentsus); toidu keemiline ohutus (erinevad saasteained, toidu ohutust mõjutavad töötlemisviisid, lisaained, lõhna- ja maitseained, ensüümid, toiduga kokkupuutuvad materjalid); toiduteave (märgistamine, toitumisalane märgistamine, toitumis- ja tervisealased väited); toidugruppide erinõuded (toidugrupid, millele on kehtestatud kvaliteedinõuded, geneetiliselt muundatud toit, uuendtoit, rikastatud toit, eriliste toitumisvajadustega inimestele mõeldud toidud (nt imikutoit, ravitoit); head tootmis- ja hügieenitavad; toiduohutust tagavad tootmis- ja töötlemistehnoloogiad.