Heaks kiidetud käibemaksuseaduse muudatustega tõuseb käibemaksukohustuslasena registreerimise piirmäära 40 000 eurole. Muudatus on kavandatud jõustuma 2018. aasta 1. jaanuaril. Senine piirmäär kehtib 1995. aasta 1. aprillist ja selle järgi oli käibemaks kohustuslik ettevõtetele alates 16 000 eurosest käibest aastas.

Muudatusest saavad kasu väikeettevõtjad, kes ei pea edaspidi pidama väiksemahulise ettevõtluse korral käibemaksuarvestust, esitama deklaratsioone ega maksma või taotlema tagasi käibemaksu.

Suurimat kasu saavad sellest need ettevõtjad, kes müüvad kaupu ja teenuseid lõpptarbijale ning kelle toodang või teenus on nende enda käte- või mõttetöö tulemus, kuna neil puudub oma töös suuremahuline sisend, millega oleks kaasnenud sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus.

Kavandatud muudatus puudutab 15 protsenti käibemaksukohustuslastest, kes saavad valida, kas nad edaspidi käibemaksu maksavad. Otseselt mõjutab muudatus ligi 4 protsenti käibemaksu maksjatest, kes tõenäoliselt end registrist välja arvavad.