Ikka lossi taastamas

Toila vallavanem Eve East, kes kogus Keskerakonna ridades 355 häält on tulemusega väga rahul.

„Jätkan oma tööd Toila vallavanemana ja Ida-Viru omavalitsusliidu juhatuse esimehena, ka Oru lossi taastamise plaanid pole kuhugi kadunud,” mainis ta Maalehele.

Mäletatavasti pälvis East suure tähelapanu, nii kiidusõnu aga ka hukkamõistu läinud sügisel, mil ta tuli avalikkuse ette plaaniga taastada ajalooline Oru loss, president Pätsi suveresidents.

Aktivisti pisik jääb

Elurikkuse erakonna ridades kogus hääli Kiviõli kooliõpetaja Kaja Toikka, kes on avalikkusele tuntud ka kui Lüganuse küla ja valla kodanikuaktrivist, elurikka ja saastamata külakeskkonna eest heaseisja.

„Võrdlen enda praegust tulemust sellega, kuidas mul KOV valimistel läks ja olen väga rahul. Sain üle kahe korra rohkem hääli, Lüganuse vallas oli mul 38 häält, nüüd aga 95. Teen koolitööd edasi ja löön jõudumööda kohalikus ühiskondlikus elus kaasa. Ühiskonna-aktivisti pisik on sees, ei kao ma kuhugi,” selgitas Toikka.

Lumiste nõlvade lummuses

Põlevkivimuuseumi perenaine ja uuele elule aitaja Etti Kagarov kogus sotsiaademokraadina 181 häält. Varem on ta töötanud ka Kohtla vallavanemana ja olnud riigikogu liige.

„Eks hääli oleks võinud ikka ka rohkem olla, aga nendel valimistel olin pigem toetaja rollis,” rääkis Kagarov. Ta lisas, et pika valimisteaja lõpuks hakkas reklaam küll pisut tüütama, aga nüüd on see möödas. „Võin rahulikult pühenduda kaevandusmuuseumile, kus praegu on muuseas lumetuubirajal rohkelt lund, nii et tulge kõik kohale vastlaliugu laskma,” kutsus Kagarov.

Tore töökaaslane tulemas

Lääne-Virumaa Isamaa esinumber, nelja riigikogu kooseisu liige olnud ja neli korda ministriametit pidanud Marko Pomerants kogus 1991 häält, millega ta praeguse seisu kohaselt riigikokku ei pääse.

Pomerants jäi nimelt alla 2023 häält kogunud isamaalisele teatrimehele Üllar Saaremäele.Pomerants ütles, et Saaremäe suure häältesaagiga sai kinnitust hiljaaegu kohalikus mõjukate edetabelis välja tulnu, et Saaremäe ongi Lääne-Virumaal väga mõjukas tegelane, isegi mõjukam kui Arvo Pärt.

Suures plaanis on Pomerants väga rahul Isamaa poolt Lääne-Virumaal kogutud 20,3 protsendi häältega, mis on Isamaa piirkondadest Eestis parim tulemus.

„Mis aga minusse puutub, siis kindlasti saab lähiajal mõni töökollektiiv, mille nime ma veel ei tea, enesele vahva ja kohusetundliku töökaaslase,” teatas Pomerants.

Ikka Vinni hüvanguks

Pikaaegne Vinni vallavanem ja aastast 2016 riigikokku asendusliikmena läinud keskerakondlane liige Toomas Väinaste sai valimistel 930 häält. Ta ise peab oma kaht Toompea aastat väga tulemuslikuks, sest suutis oma tegevusega säilitada nii Vaeküla kui Mõdriku koolid. „Paraku hinnatakse rohkem lubajaid, mitte tegutsejaid,” mainis ta valimiste järel.

„Mis aga tulevikku puutub, siis kindel on see, et Vinnist ma ära ei kao, olen siin vallavolikogu liige ja paljud asjad, mille eest vallavanemana seisin on südame küljes,” ütles Väinaste.

Lauatennis randadesse


Viru-Nigula vallavanem Einar Vallbaum, kes juhib ka maakonna omavalitsusliitu kogus Isamaa ridades 423 häält. Vallbaum on olnud ka Lääne-Viru maavanem kui ning riigikogu liige.
„Minu elu pole kunagi Toompea kohast sõltunud ja pealegi olid vallamajas kõik väga õnnelikud, kui selgus , et ma ära ei lähe,” rääkis Vallbaum.

Hetkel, mil Maaleht helistas oli mees ametis lauatenniselaudade koormast mahalaadimisega. Need lauad jõuavad sel suvel nii Kunda, Mahu, Kalvi kui ka Aseri randadesse suvitajate rõõmuks. „Töö muudkui käib,” rõõmustas ka Vallbaum.

KAOTAJAD JA VÕITJAD
Kõige rohkem hääli (-2534 häält) kaotas endine Euroopa parlamendi liige, kunagine põllumajandus- ja rahandusminister ning kauaaegne Riigikogu liige Ivari Padar.


Talle järgnes -2135 häälega Tanel Talve, kelle missiooniks Riigikogu XIII koosseisus oli just maaelu arendamine.


Kolmanda koha hõivas kaotajate edetabelis -1477 häälega kauaaegne Riigikogu liige ka kunagine maaelukomisjoni esimees Kalvi Kõva.


Eelmisest korrast tunduvalt napimaks jäi ka Vabaerakonna esimehe Kaul Nurme häältesaak (-1093).


Võitjatest hoiab kindlalt esikohta endine Maalehe ajakirjanik Peeter Ernits +3022 häälega. Tunduvalt tagasihoidlikumate plusstulemustega järgnevad talle senine maaeluminister Tarmo Tamm (+1104) ja viimases Riigikogus maaelukomisjoni juhtinud Aivar Kokk (+812).