“Plaan on selline, et algklassid jäävad meie majja edasi, kuid juba Tamsalu gümnaasiumi osana. Vanemad lapsed hakkavad käima Tamsalus. Ka lasteaed jääb meile edasi Sääse lasteaia osana,” selgitas kooli direktor Siiri Hiiesalu.

Küll tunnistas ta, et otsus oli raske. “Väike kool on küla keskus. Aga meie laste arv on väga väike − koolis 28, lasteaias 12 last,” lisas ta.

Asjaga kohtusse välja!

Kooli hoolekogu värske esimees Raigo Prants pole aga sulgemisega nõus. Koos teiste vanematega on tal plaanis otsus halduskohtus vaidlustada.

“Otsuse protsess on meie kui lapsevanemate suhtes põhiõigusi rikkuv, sest keegi meiega sel teemal enne otsustamist ei vestelnud,” ütleb Prants. “Kaks päeva enne otsustamist toimus lastevanemate koosolek, kus olid vallavanem ja hariduskomisjoni esimees. Nad kinnitasid mõlemad: kogukond, toetage oma kooli ja hoidke seda, küll vald ka toetab. Läks mõni päev mööda ning meie selja taga otsustas volikogu, et kool pannakse kinni.”

Prantsi meelest on rutaka otsuse taga suuremate koolide heitlus ellujäämise nimel. Nii Tamsalus kui ka Väike-Maarjas töötavad gümnaasiumid püüavad oma olemasolu õigustada õpilaste arvu kasvatamisega, kinnitas ta.