Toona olid nad perega mõned aastad Petrogradis elanud. Revolutsioonide ajal oli Marta isa parajasti Eestis, piirid aga suleti ning kogu perel tuli Eestisse tagasi tulla. Enne kojusaamist, piiril karantiinis olles, pakkusid sõjaväelased lastele moosisaia, meenutas Marta oma 106. sünnipäeval.

Marta pere kolis taas Saaremaale, oma kodukanti Tornimäele. Peres olid isa ja ema ning kolm last, kellest Marta oli keskmine. Enamiku tööajast veetis ta koolmeistrina Tornimäe koolis lapsi harides. Nii Marta isa kui ka mõlemad vennad olid kooliõpetajad-direktorid, kirjutab Kohila valla leht.

Lisaks algklasside õpetamisele andis Marta Kivi ka eesti ja saksa keele tunde ning muusikaõpetust. Tema käe all tegutsesid nii kooli kui ka rahvamaja laulukoorid.

Marta Kivi koos ema ja vendadega sada aastat tagasi.

Oma poja Jüri juurde kolis Marta 2001. aastal. Vahepeal on ta kaks korda ka hooldekodus olnud, ent seal nii ära paranenud, et koju tagasi tulnud, kirjutab Saarte Hääl.

Poja sõnul on ema lemmiktegevus ristsõnade lahendamine.

Küsimusele, kuidas on elu praeguses Eesti Vabariigis võrreldes esimese Eesti Vabariigi ajaga, vastas Marta, et kindlasti oli parem esimene, kuna õpetaja amet oli siis au sees.

Ta rääkis, et palka maksti hästi ja korter, küte ning valgustus oli kõik prii. Puhkus kestis juuni algusest kuni septembri lõpuni. Õpetaja sõna maksis. Praeguse Eesti ajal ei julgeks ta enam õpetajaks hakata. Samuti ütles ta, et lapse üldisele terviklikule arengule mõjub pidev nutitelefoni kasutamine pigem negatiivselt.

Selle aasta veebruaris esines Marta ka “Vikerhommikus”.

106. aasta sünnipäevalt salvestas video Kohila valla avalike suhete nõunik Merle Beljäev.

Järgmise aasta 5. veebruaril tähistab Marta 107. sünnipäeva. Soovime vanaprouale tegutsemisindu ja elutahet veel paljudeks aastateks!