„Sellest saab rõõmus ja loov sündmus,“ räägib paavsti tulekut ettevalmistava toimkonna liige Kristina Žaldokaite. „Inimesed tantsivad koos, palvetavad koos, laulavad koos.“

Sellele 23. septembril toimuvale sündmusele Vilniuse katedraali juurde oodatakse 15 000 — 20 000 osalejat.

Paavst Franciscuse Leedu visiidi juhtlause on „Jeesus Kristus — meie Lootus.“

Ootusärevuses on ka Läti, kuhu paavst jõuab 24. septembril. Kuna tegemist on esmaspäevaga, siis palus Krāslava omavalitsuse volikogu esimees aprillis Läti seimilt kõigile vaba päeva, sest paavst külastab lisaks pealinnale ka Ida-Läti linna Aglonat, kus toimub missa ja nii oleks inimestel võimalik sellele kaasa elada.

Seim oli ettepanekuga päri ja nii ongi paavsti külaskäigu ajal lätlastel vaba päev.

Eestisse jõuab paavst 25. septembri hommikul.

Dokfilmis tuuakse välja, et katoliiklus ei ole Eestis väga levinud ning peale reformatsiooni ja ateistlikku nõukogude perioodi on tegemist kõige vähem religioosse maaga kogu maailmas, mida paavst Franciscus üldse on külastanud — uuringute kohaselt on 75 protsenti Eesti elanikest enda kohta öelnud, et ei pea end usklikuks.

Piiskop Philippe Jourdain möönab, et tõesti ehk ei ole väga loogiline, et paavst tuleb sellisesse riiki, kus ka katoliiklaste arv on väga väike.

„Kuid paavst on öelnud, et ta tahaks külastada väikeseid maid ja neid maid, mis on palju kannatanud,“ märgib ta. „Nii on Eesti väga õige valik. Võrreles Leedu ja Lätiga, kus on tugev katoliiklik traditsioon, on Eestisse tulek palju suurem väljakutse.“

Paavsti visiidi moto Eestis on „Mu süda ärka üles!“ ning suurim rahvale mõeldud üritus on Paavsti Missa, mis toimub Vabaduse väljakul ja kuhu on võimalik minna kõigil soovijail, kes on end eelnevalt registreerinud.

Kogu vajalik info on kättesaadav kodulehel paavsteestis.ee.

Baltikumi riike paavsti visiidi eel tutvustav video: