Vallavanema selgitusel on toll inimesi piirilt tagasi saatnud põhjusel, et nende tehnilisse passi on märgitud nüüdseks olematu vallaga aadress.

Liinamäe Reisid OÜ juhataja Jüri Saar räägib, et kõigil Kagu-Eesti bussifirmadel, kellel teisele poole piiri asja, on litsentsid ja tehnilised passid juba ära vahetatud.

„Vene pool töötab piiril inimene, kes oskab eesti keelt ja teab, mis siin toimub. Ta teab, et aadressid vahetusid ja ütleb, et teil ei ole neid valdasid enam. Lihtsalt ei luba üle tulla,“ ütleb Saar. „Küllap tal on täielik õigus seda teha.“

Saar leiab, et riik oleks pidanud haldusreformi järel tekkinud olukorrast laiemalt teavitama, kuna praegu tuli asi välja siis, kui inimesi enam üle piiri ei lubatud.

Samas ütleb Politsei- ja Piirivalveameti pressiesindaja Maria Gonjak, et ei Luhamaa, Koidula ega ka Narva piiripunktil pole selliste juhtumite kohta infot. Ka Maanteeameti sõidukite registriosakonna juhataja Martti Kangur ütleb, et nendeni pole selliste juhtumite kohta infot jõudnud.

Oluline on aadress väljaandmise ajal

Kangur juhib tähelepanu sellele, et Eesti siseriikliku õiguse kui ka Euroopa Liidu õiguse kohaselt kantakse liiklusregistrisse ja sõiduki registreerimistunnistusele sõiduki omaniku või vastutava kasutaja aadress dokumendi väljaandmise kuupäeval.

„Seega, kuivõrd registreerimistunnistusele kantakse sõidukiga seotud isiku aadress dokumendi väljaandmise kuupäeva seisuga, ei saa see kuidagi aeguda ega kehtetuks muutuda ka siis, kui aadress on vahepeal muutunud,“ ütleb Kangur.

Soovi korral on sõiduki omanikul õigus registreerimistunnistus tasuta asendada, kuid kohustust aadressi muutmise tõttu dokumenti välja vahetada ei ole. Registreerimistunnistuse kõnealusel põhjusel tasuta väljastamise regulatsioon on toodud riigilõivuseaduses, seega mingeid ajalisi piiranguid tehnilise passi väljavahetamiseks ei ole.

Kagu-Eesti inimeste sõnul on praegu Venemaal üldse igasugune dokumentide kontroll suurenenud ja passi on tulnud näidata ka näiteks Pihkvas poes käies.

Suurenenud valvsuse üheks põhjuseks on kindlasti juunis Venemaal algav jalgpalli MM, mistõttu lähiajal ongi kontroll tihedam.