Eksootilisemad sihtriigid

- Koor - Süüria, Türgi
- Jogurt - Kasahstan
- Või - Norra
- Juust - Kreeka, Küpros, Itaalia
- Suitsuliha - Hiina
- Linnuliha - Hongkong
- Seajalad - Elevandiluurannik
- Alkohol - USA, Kanada, Jaapan
- Õlu - Inglismaa, Tai, Kanaarid, Island


Premia ostis Peterburi jäätisevabriku

Mullu ostis Eesti jäätisetootja Premia ära Peterburi suuruselt kolmanda jäätisevabriku.

"Peterburi jaoks toodame jäätisi sealses tehases," ütles ettevõtte juht Kuldar Leis, põhjendades seda sellega, et Peterburis on 5 miljonit inimest, koos oblastiga on seal elanikke sama palju kui kogu Baltikumis kokku.

"Venemaa jaoks jäätiste tootmine sinna viia oli Leisi sõnul äririski vähendamine. "Kuigi parema meelega ekspordiksime Peterburisse Eesti toorainest Eestis toodetud jäätist, on praeguses majandusseisus, kus rubla väärtus langeb, kindlam omada tütarettevõtet kohapeal," rääkis Leis.

Jäätiste retsepti ega pakendit ei muudetud, kuid välja töötati ka uued sordid. Ekstra Peterburi turu jaoks hakati tootma jäätist Etalon. Tootmisjuhi hinnangul on see klassikalise jäätise etalon: rammus ja magus koorejäätis paksu šokolaadiglasuuriga, mis sobib hästi Peterburi konservatiivse maitsega ostjatele.

"Kuna jäätised võivad olla väga erinevad, tuleb pugeda ostja hinge," valgustas Leis oma firma müügipõhimõtteid. "Venemaal on hästi populaarsed koorejäätised ja ka pakend võib olla silmatorkavam. Nemad tahavad hästi magusat."

Lisaks kohapeal toodetule müüb ettevõte Venemaal ka Eestis valmistatud jäätisi.

Veel müüakse jäätist Lätti, Leetu ja Soome. Läti-Leedu turu jaoks toodetakse jäätisi Bravo ja Klassika, mida meie ostame Väikese Tomi ja Regati nime all. Soome lähevad liitrised pakid perejäätist.


Saku Kuld pääses Rootsi alkoholimonopoli

Rootsi riiklik alkoholimüügikett Systembolaget valis oma sortimenti Eesti õllesordi Saku Kuld, mida hakatakse sealsetes poodides müüma alates aprillist. Saku Õlletehase müügidirektori Margus Kasteini sõnul tähendab Rootsi alkoholimüügiketti pääsemine ekspordimahtude suurenemist 15% võrra.

Rootsis müüakse alkohoolseid jooke ainult riikliku monopoolse müügiketi 426 kaupluses, niisiis on ainuke tee Rootsi ekspordituruni just sedakaudu. Systembolageti sortimenti saamiseks tuleb läbida 15-liikmelise komisjoni maitse-, kvaliteedi- ja pakenditestid. Sortimenti arvamise üheks võtmenäitajaks on ekspertide pimetesti tulemused, mille Saku Kuld edukalt läbis.

Carlsberg Rootsi juhi Otto Drakenbergi sõnul nõuab Systembolaget väga head kvaliteeti ja seda Saku Kullal on, mistõttu keti nimistusse pääsemine on märk Saku õlle usaldusväärsusest.

"Arvestades seda, et Saku Õlletehas on esimene Eesti õlletootja, kelle toode vastab Systembolageti nõuetele ja pääseb Rootsi joogiturule, muutub Saku Kuld kõige tuntumaks ja enimmüüdud Eesti õllemargiks Rootsi turul. Meile meeldib Saku Kulla mahe ja humalane maitse ning selle pilkupüüdev pakend," lisas Drakenberg.


Soome marketid müüvad Eesti toitu toidukaupu

Alates jaanuarist müüakse Helsingi piirkonna K-citymarketites, K-supermarketites ja Jumbo Prismas Eesti toidukaupu. Neist poodidest võib osta Salvesti, Pere Leiva, Maag Piimatööstuse, Arke Lihatööstuse ja A. Le Coqi tooteid. Eesti toidukaupa vahendab Soome Eesti osalusega firma Deliciest Oy, kes soovib laieneda ka mujale Soome.

"Eesti toit on tõesti maitsev, ja ainus põhjus, miks paljud soomlased seda ei tea, on see, et nad ei ole seda lihtsalt maitsnud," nentis Deliciest Oy tegevdirektor Sampsa Luukkaanen.

Deliciest Oy koondab oma nime alla eri tootegrupid: liha-, piima- ja pagaritooted, külmutatud tooted, mahlad ja karastusjoogid. Et oleks selge, et tegu on just Eesti toodetega, säilivad pakenditel Eesti tootja oma logod ja kujunduselemendid.

Luukkaaneni selgitusel müüakse Eesti toitu selleks, et aidata eestimaistel tootjatel laiendada oma ekspordivõimalusi lähinaabrite juures, tutvustada meie toidu häid omadusi soomlastele, seal viibivatele eestlastele ja venelastele.