Järgmisel hommikul ütles aga mingi “tagumikutunne”, et pööraku ta hoopis teise suunda ja nii ta siis pööras. “Ja siis ma nägin ilvesekutsikat roomamas üle põllu tee peale,” kõneles Pihel. Loom liikus vaevaliselt ja kui ta muudkui kukkus ja tõusis, silmas saarlane kutsika jala ümber raudu, mida too endaga kaasas vedas.

Noor loom lasi mehe endale üsna lähedale, nii meetri-kahe kaugusele. “Sain aru, et temaga on midagi lahti,” rääkis Pihel. Seega helistas ta keskkonnainspektsiooni numbril 1313, kust lubati talle peagi tagasi helistada. Vahepeal jõudis mees abi otsida ka ühest Tartus asuvast loomakliinikust ning nõnda jäi ta abiliste ootele. Kohalejõudnud abilised uinutasid kutsika, et talt rauad ära saaks võtta, ning praegu kosub loom maaülikooli loomakliinikus.

Paraku on loomakese käpp praegu veel väga halvas seisus. “Külmakahjustus oli väga suur. Luumurd polnudki nii hull, kui külm,” selgitas Toomas Pihel. Murtud käpaga mitu päeva külma käes olemine oli käpanärvidele paraja hoobi andnud.

Piheli sõnul jälgitakse nüüd veel nädalapäevad, kas asi hakkab paremuse poole liikuma ja siis tuleb otsustada, mis loomast edasi saab. Toomas Pihel lisas, et praeguseks on leitud ka jahimehed, kelle raudadesse loom sattunud oli, ning selle koha pealt oli kõik õigesti tehtud.

Jahimeeste mõned päevad varasem rajakaamerapilt näitas sealkandis liikumas emailvest koguni kolme kutsikaga. Nüüd polnud emast enam halligi, lisaks oli üks kutsikatest jäänud vahepeal auto alla. “Pealegi, kuna jahimeestel olid kahed rauad kadunud, siis tekkis küsimus, et kas ka emailvesega on midagi juhtunud, sest sellises vanuses kutsikad liiguvad tavaliselt veel koos emaga,” kõneles saarlane.

Kutsikas, kelle Toomas Pihel leidis, oli samuti räbalas seisus ja tundus näljas olevat. Mis päästetud kutsikast saab, pole seega veel teada. “Kolme käpaga ilvest pole keegi looduses näinud, ta ei saa ju nii puu otsa ronida ega midagi,” tähendas Pihel. Nõnda tuleb tema sõnul veel mõelda ja uurida, kas noor loom võetakse kuskile loomaparki kostile või leidub keegi, kes on valmis ilvest kasvatama. “Selle peale ei tahaks küll mõelda, et peaks ta magama panema,” tunnistas Pihel, kellele päästetud kutsikas hinge on pugenud.

Allikas: Saarte Hääl. Avaldatud toimetuse loal.