Puutöö aitab püsida

Puutöö on Avinurmele kuulsust toonud ja elus püsida aidanud.

Esimesel iseseisvusajal tehti puutööd põllutöö kõrvalt. Mehed meisterdasid nõusid ja mööblit, naised punusid laastukorve. Aastaid valmistati ka peergkorve, kuid seda enam ei tehta, kuigi oskus on säilinud. Liiga töömahukas.

Kolhoosi ajal peeti mujal paigus peale põhitöö kodus loomi, kuid Avinurmes tehti selle asemel puutööd. Mööblit ja puidust tarbeesemeid valmistati ka kohalikus kolhoosis ning metsakombinaadis.

Taasiseseisvunud vabariigi alguspäevil aitas korvipunumine Avinurme rahval keerulised ajad üle elada.

AS E.Strauss on kasvanud välja rahvakunstimeistrite koondise UKU Avinurme jaoskonnast. 1994. aastal omanikeks saanud, asusid Straussid töökoda remontima ja seadmeid välja vahetama. Tootmine samal ajal jätkus. Kõik need aastad on Straussid kõvasti tööd teinud ning pakkunud seda ka teistele. Lisaks Straussidele töötab käsitöökojas ja kodudes veel ligikaudu 30 inimest.

Puunõude valmistamise tehnoloogiat püüab E.Strauss pidevalt uuendada, laastukorve aga teha vana traditsiooni järgi. Punuda neid viisil, nagu seda Avinurmes põlvkondade viisi on tehtud.

Uued ideed sünnivad ühiselt, ütleb Eve. Vahel tahab klient midagi teistsugust, teinekord on endal vaja midagi muuta või täiendada. Ideest kujundab uue toote Eveli, kellel on ema Eve sõnul selleks silma ja kätt. Tehnilise teostuse eest hoolitseb pereisa Enno.

Straussid õpetavad korvipunumist ka teistele, näiteks sel sügisel Avinurme keskkooli õpilastele käsitöötunnis. Eveli juhendamisel valminud korvide eest said õpilased ka hinde. Kursusi korraldatakse Eesti erinevais paigus.

Kibud, palid ja korvid

Tagasilöökidestki pole firmal pääsu olnud. Tegevuse algaastail juhtus isegi nii, et klient lahkus kaubakoormaga, ent "unustas" maksmata. Roelas mõne aasta eest sisseseatud ja käima pandud töökoda ei hakanudki tööle. Töölised n-ö kadusid vaikselt ära.

Eve tunnistab, et tänapäeval pole kerge konkurentsis püsida. Ta toob näite: tööliste palk nende ettevõttes on 1994. aastaga võrreldes kümnekordistunud, osa toodete hinnad jäänud aga peaaegu endiseks (väikesed maalitud korvid näiteks ei maksa sadat kroonigi - toim.). Poode vallutava Hiina kaubaga ometi võistelda ei suudeta.

Suurima turuosa E.Straussi toodangust moodustavad saunatooted: kibud, ämbrid, vihavannid, kulbid. Eestis saab neid osta poodidest, kus saunatarbeid müüakse: Saunamaailma ja Rautakesko kauplustest, Pesapuust ja mujalt. Rohkem rändab aga seda välismaale - kogutoodangust 80%. Kõige rohkem Soome, peale selle Rootsi, Norrasse, Saksamaale, Jaapanisse, Baltimaadesse.

Kes E.Straussi korve või nõusid osta soovib, sellel on kõige kasulikum sõita Avinurme kohale või tellida kaup nende veebilehe www.strauss.ee kaudu. Seal saab nende küllusliku tootevalikuga ka lähemalt tutvuda, palju jäi siin nimetamata. Veebiküljelt tellitud kaup jõuab ostjani kullerteenuse abil, vahel toovad aga Straussid selle ise kohale.

Artikkel ilmus Targu Talitas.