Pikemate katkestuste ajal ummistub Mahoni mobiiltelefon SMSidest, mis kinnitavad, et elektrifirma on katkestustest teadlik, ning seejärel saabuvatest rõõmusõnumitest, mis kuulutavad varustuse taastamist. 

Talupere tänab õnne, et ei ole rajanud endale elektri-, õhksoojuspump- ega maakütet: peale rahakoti tühjendamise jätaksid need elektri puududes ka toad lihtsalt külmaks.

Läks ära, tuli tagasi 

Ehkki ka pikki, mitmetunniseid katkestusi on sagedasti, iseloomustavad tänavust suve Noorma külas aga just lühikesed, kõigest minuti või kahe pikkused pausid. Koduelektroonikale on need vaat et ohtlikumadki kui pikad pimedusetunnid.

"Juulikuus oli selliseid lühikesi katkestusi peaaegu pooltel päevadel, mõnel lausa mitu. Ühel päeval, kui elekter mitu korda järjest kadus ja tuli, läksid meil ühekorraga läbi külmkapikompressor ja boileri kellaosa," kõneleb külaelanik Silvi Rasva. 

Kaks nädalat tuli perel läbi ajada ilma sooja veeta, kuni meistrimees boileri üle vaatas.

Rasva sõnul on külmkapi garantiijuhendis selge sõnaga öeldud, et väljalülitatud kappi ei tohi viie minuti jooksul uuesti sisse lülitada. Aga kiirkatkestuste tõttu nii sageli juhtub.

Rikkiläinud masinate eest hüvitist saada perenaine ei loodagi. "Paari aasta eest, kui ühekorraga läksid läbi muusikakeskus, raadiotelefon ja arvuti toiteplokk, üritasin kahjutasu küsida. Mulle öeldi, et te võite ju avalduse teha, aga katkestus oli tingitud vääramatust jõust," ütleb Rasva.

Pere elab nüüd alalises ebakindluses: ööseks võetakse seinast välja kõik tundlikumad aparaadid, kaevupumpa ei julgeta töös hoida, pesumasinat ei usaldata ööseks käima jätta. 

Akvaariumis elavatele kaladele tuleb pikemate katkestuste ajal teha "kunstlikku hingamist", üritada kopsikuga vett soristades seda hapnikuga rikastada. 

Ka 21. augusti hommikul, mil Rasva Maalehega vestles, oli külmkapi kell veel öisest elektrikatkestusest õigeks seadmata.

"Ja sellise kvaliteediga elektri eest peame maksma üha kallimat hinda!" imestab perenaine. "Eelmise kuu arve oli õudne, ma ei tea, mis siis börsil juhtus. Peale elektriarve peame maksma ka uute seadmete eest."

Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Kaarel Kutti tunnistab, et Noorma küla piirkonnas juhtub tõesti palju rikkeid. 

"Elektrilevi käidukorraldaja sõnul on antud elektriliin igal suvel selle piirkonna suurim murekoht, sest linnud maanduvad suurtes parvedes liinidele. 

Seetõttu on Saaretalu alajaama lähistel elektripostide 116-123 vahel igal suvel peamiselt lühemaid, aga ka pikemaid elektrikatkestusi. 

Lindude tegevuse tagajärjel on purunenud suures koguses isolaatoreid, ühendusloogad läbi põlenud, liinid katkenud ja maha kukkunud," selgitab ta.

Öösel linnud ju magavad! 

Kutti sõnul on valminud projekt, mille järgi ehitatakse Saaretalu alajaamast alguse saavad Puhja-Kureküla 15 kV õhuliinid järgmisel aastal ümber kaabelliinideks. "Seejärel kaovad ka praegu elanikke häirivad katkestused," lubab Kutti.

Silvi Rasva ei taha lindude ainusüüd aga hästi uskuda. "Öösel linnud ju magavad, millest on siis põhjustatud öised katkestused?" küsib ta.

Ka ülejäänud külaelanikud leiavad, et isegi kui linnud on süüdi, tuleks mädanenud elektriliinid korda teha esmajärjekorras, mitte alles aasta pärast.

Liiatigi häirivad katkestused ka teiste külade elu. Noormast kuue kilomeetri kaugusel Ervus elav Eve Põldmaa ütleb, et ka seal käib vool mõne minuti kaupa ära.

"Uut pesumasinat ei saanud õieti käimagi panna, kui elekter käis korraks ära ja kohe tuli hakata uuesti programmi sisestama, vett ja pesupulbrit kulutama," lausub Põldmaa. "Võib-olla käivad need Noorma linnud siis ka meie traate lõhkumas."


Elektrikatkestused Noorma külas*

- 2. juuli: 9.15−10.15
- 5. juuli: 19.50−19.51; 20.30−20.31
- 8. juuli: 8.59−9.00
- 10. juuli: 8.10−8.12
- 12. juuli: 7.55−7.56; 16.49−16.50
- 19. juuli: 4.00−5.00
- 27. juuli: 16.20–16.21
- 2. august: lühike katkestus hommikul
- 4. august: 10.53–14.15
- 8. august: lühike katkestus hommikul
- 14. august: 11.10−17.00
- 18. august: 15.16–15.17
- 20. august: 9.34–9.36
- 21. august: lühike katkestus südaööl; 1.28–4.30

*Registreeritud on ainult need katkestused, mida inimesed on kahe kuu jooksul ise märganud.