“Kuna meil on hea kraam, oli võimalik päris head tingimused välja kaubelda,” hõõrub Valio Eesti ekspordidirektor Elar Ollik käsi.

Juustu tegemisel eraldub pressi all tihkeks muutuvatest juustukeradest vedelik ehk juustuvadak. See sisaldab väärtuslikke vadakuvalke, lisaks suhkruid ja ka soolasid.

Varem müüs Võru Juust vadaku Tere Põlva tehasesse, kus sellest tehti pulbrit. “See ei olnud meile väga kasumlik,” tunnistab Ollik.

Tänavu soetatigi vadakukontsentraadi seadmed. Need aitavad osa vett viieprotsendise kuivainega vadakust välja võtta, nii et kuivainesisaldus tõuseb 28 protsendini.

Sakslastest partnereid huvitavad eelkõige kontsentraadis sisalduvad vadakuvalgud. “Neil on Euroopas ainulaadne tehnoloogia, millega eraldavad kontsentraadist vadakuvalgud,” selgitab Ollik.

Tulemuseks on vadakuvalgupulber, millest valmistatakse beebide toidusegusid ja piimaasendajaid ning sportlastele lihaskasvu soodustavaid proteiinipulbreid.

“Selle jaoks sobiv vadakuvalk peab olema äärmiselt kõrge kvaliteediga, hoopis teisel tasemel kui pulber, mis läheb vasikasöödaks,” märgib ekspordidirektor.