Maalehe peatoimetaja Sulev Valner märkis, et valiku tegemine oli väga raske. "Kuid kõik olete võitjad ja välja valitud põllumehed."

Mati Nurm ütles auhinda saades:

"Lembit Sootsilt küsiti täna: kui ei oleks olnud kohutavaid aegu, millesse Eesti sattus, milline oleks näinud välja Lembit Sootsi talu. Minu ema lõpetas karjakonsulentide kooli ning töötas enne sõda 8 kuud Soomes. Nägi sealset talude seisukorda ning ütles, et Eesti talu tollel ajal oli palju tugevamatel jalgadel kui Soome talu. Võite ise järeldada, milline võinuks olla Eesti parimad talud võrreldes meie parimate taludega.

See areng, 20 viimast aastat, on Eesti põllumajanduse viinud sinna, kuhu jõudnud. See on tõusuteel. Anname aega põllumajandusettevõtjatele sihid seda ja need lõpuni käia. Eesti põllumajandusel on tulevikku.

Tänan žüriid, kes selle raske otsuse tegid. Ma olen liigutatud."

Teraviljakasvataja ja Puide talu peremees Mati Nurm Hummuli vallast Valgamaalt on väheseid talumehi, kes ekspordib oma herneseemne Rootsi ja toidunisu Taani. Ääretu töökuse ja hoolikalt haritud põldude poolest ei leidu Puide talu peremehele naljalt võrdset. Mati Nurm on teraviljakasvatajate ringkonnas vägagi hinnatud sertifitseeritud seemnekasvataja, kelle viljaseemet nõutakse nii Eestis kui välismaal. Üle saja tonni Puide talu talinisu seemet on eksporditud Ukrainasse, mõnisada tonni on läinud Valgevenesse, Venemaale ja Leetu. "Maade ring, kuhu Puide talu ekspordib, on päris lai," muheleb Aasta põllumees 2008 rahulolevalt.

Põllumaad harib Mati Nurm ligi 800 ha, sellest 315 ha-l toodetakse sertifitseeritud seemet. Keskmine viljasaak on tal 5 t/ha, rekordsaagid on olnud 7-8 t/ha. Talu omandis on ligi 600 ha maad.

Vanavanemate talu asus Mati Nurm taastama 1991. aastal kahe palja käega ja tühjalt kohalt. Vaid ääretu töökuse, visadusega ja oma pere abiga on Nurm taastanud ja üles ehitanud eeskujuliku talumajapidamise kaasaegse tehnika ja tootmishoonetega. Nurmede taluelu saatus meenutab paljuski eestlaste ränki katsumusi sõdade keerises, kus perel tuli küüditamise eest omast kodust põgeneda. Alles pärast pikki eksirännakuid jõuti Puide tallu tagasi. Mati Nurme isa tegi 1945. aastal läbi vangitapi Venemaale, jõudes aastakümneid hiljem koju. Nurmede paljulapselisest perest on tuntuim Mati noorem vend Kaul Nurm, kes on Talupidajate Keskliidu peadirektor. Mati Nurm ise on teraviljakasvatajate ühistu Kevili asutajaliige, innustades tootjaid koonduma ühistusse Kevili.

President Arnold Rüütel jagas aukirju ja sarže kõikidele nominentidele.

Swedbankilt eriauhind 30 000 krooni, et teha üks hea õppereis kuhugi välismaale.


Ka Maaleht.ee-s toimunud lugejate lemmiku hääletusel jagus kiidusõnu Mati Nurmele. Toome välja mõned neist:

* Toetan Mati Nurme valimist aasta põllumeheks.Rõõm on vaadata tema korras põldusid ja tehnoloogilist arengut,mille taga on kõva töö.Oma kogemusi ei keeldu ta teistele väiksematele edasi andma,vaid teeb seda meelsasti.

* Toetan täielikult Viktori arvamust Mati Nurme kohta Aasta Põllumehe valimistel. Just nagu minu sõnad. Lisan veel omalt Mati Nurme avatuse, valmiduse alati kolleegidele oma teadmisi-kogemusi jagada. Ja ühistegevuse veendunud vedaja!
Jõudu Mati Nurmele!

* Olen Puide Talus toodetud seemet ostnud kümmekond aastat. Pettunud pole kunagi. Seemnega käib kaasas ka asjatundlik nõu kogu taimekasvatusperioodi jooksul. Mati põllud näevad välja kui postkaardil. Mati valitud tehnika on Euroopa viimane sõna. Nii minu kui ka paljude kolleegide arvates on Mati Nurm Eesti kõige asjatundlikum inimene hernekasvatuse alal.
Mehe pühendumus, ääretu töökus ja asjatundlikkus on põhjusteks tema edukusele. Mati on selle tiitli auga ära teeninud. Lugupidamisega, Viktor