Põline läänevirulane on südameasjaks võtnud oma kodukandi elu edendamise. Vähe on selliseid mehi, kes nii laiahaardeliselt on suutnud haarata kõiki maamajanduse valdkondi, lisanud sinna noorte koolitused ja praktika ning ajalooliste ehitiste taastamise.

“Minu vanaisa on pärandanud mulle väga hea läbisaamise inimestega, endiste taluperemeeste ja nende järeltulijatega, muidu ma poleks maad rentida saanud ega ettevõtteid rajada suutnud,” selgitas Indrek Klammer, kes peab edu saavutamisel kõige olulisemaks inimsuhteid.

“Ma ei tee kõike seda üksi. Meil on väga tugev meeskond, samuti pereettevõte. 20 aastat on aidanud abikaasa mul seda tööd teha ja viimastel aastatel ka poeg,” ütles Indrek Klammer.

Klammer on innovaatiline tippjuht, tal on riskijulgust, tema ettevõtmistes rakendatakse uusimat tehnoloogiat ja tema sõnal on kaalu.

OÜ Voore Farm haldab teraviljakasvatust 2300 hektaril, söödatootmine on 900 hektaril. Lisaks on 4 tütarettevõtet ehk osaühingut: Voore Mõisas on 700pealine piimakari, Kupna Mõisas 3000 siga, Kulina Mõisas lihatööstus ja kauplused. Küti mõisas 350 lihaveist. Voore Farm Teenused OÜ masinapark pakub uusima tehnoloogiaga põllumajanduslikke teenuseid üle Eesti.

Indrek Klammer on pälvinud Valgetähe V klassi teenetemärgi 2010. aastal ning ta on valitud põllumajandussektori tippjuhiks 2013. aastal. Aasta põllumehe konkursile esitas Indrek Klammeri kandideerima Maaleht.

Aasta põllumehe tiitliga pälvis Indrek Klammer ajaloolise „Külvaja” kuju koopia. Loe siit ka aasta põllumehe konverentsi blogi.

Aasta põllumees 2019 Indrek Klammer


* Lääne-Virumaa.

* Voore Farmi OÜ.

* Maad haritakse 3800 ha, sellest omandis 2700 ha.

* Teraviljakasvatus 2300 ha-l, keskmine saagikus 6–7 t/ha. Söödatootmine 900 ha-l.

* Neli tütarettevõtet:

* OÜs Voore Mõis piimakari 700, piimatoodang 11 000 kg lehma kohta aastas; OÜs Kupna Mõis 3000 siga; OÜs Kulina Mõis lihatööstus ja kauplused; OÜs Küti Mõis lihaveisekasvatus.

* Voore Farm Teenuste OÜ masinapark pakub uusima tehnoloogiaga põllumajanduslikke teenuseid üle Eesti.

* 70 töötajat.

Alustas Raja talus


Indrek Klammer on viiendat põlve põllumees Raja talus Voore külas, kus tema esivanemad on pidanud talu juba Põhjasõja lõpust peale. Nii on tema tegemistes ka suur annus missioonitunnet hoida esiisade maal ajaloolist järjepidevust.

Mastaapne ettevõtmine on tulnud vähehaaval paarikümne aasta jooksul. 1982. aastal lõpetas ta EPA elektriinseneri diplomiga ja alustas pärast sõjaväeteenistust tööd majandis pea­energeetikuna. 1989. aastal sai ta vanaisa talu ja maad tagasi ning asus talupidamist üles ehitama. 1993. aastal erastas ta endisest Vinni sovhoosist Voore seafarmi 110 ha maakasutusõigusega ning asutati OÜ Voore Farm.

“Saime maad juurde, aga esimesel talvel sai raha otsa. Tuli laenu võtta,” meenutas põllumees. Kogu suurfirma laienemine ongi toimunud laenude abiga.

“Nüüdseks oleme väga palju laienenud, aga kõik sai alguse heast meeskonnast,” meenutas Indrek Klammer. 2000. aastal osteti juurde piimafarm ja töökojakompleks. 2005. aastal ehitati piimakarjale uus farm, osteti veel loomi juurde. 2002. aastal soetati juurde sigalaid ja alustati 11 aastat kestnud koostööd Eksekoga.

Uusim tehnoloogia põldudel


Indrek Klammer on tippjuht, kes heade juhiomaduste ja diplomaatiliste oskustega on suutnud kogu suurettevõtte hea meeskonnatööna toimima panna. Tema abikaasa Tiina töötab Voore Farmis juhiabina, olles mehele parim abiline kõigis ettevõtmistes. Pere on üles kasvatanud kolm last. Üks tütar töötab arstina, teine keelespetsialistina. Poeg Henrik omandas sel aastal maaülikoolis magistrikraadi ja on osa isa ettevõtmisi üle võtnud.

“Tootmisharudest on meie jaoks kõige tähtsam põlluharimine – teravilja- ja taimekasvatus, mis käib peaettevõtte Voore Farm all,” selgitas Voore Farmi juhataja. “Tehnoloogiast on meil parim valik maailmas saadaolevast. Mitmed masinad on ainueksemplarid Eestis ja mõni ka Euroopas, näiteks viljakoristusel on heedrite laius 12 meetrit.”

Masinaparki juhib poeg Henrik OÜ Voore Farmi Tee­nused kaudu ja sellega pakutakse teenust üle Eesti. 2300 ha-l kasvatatakse teravilja, ligi tuhandel söödakultuure. Põlde haritakse uudsete agrotehniliste võtetega ja saagid on korralikud: rukist saadi tänavu keskmiselt 6,8 t/ha, talinisu üle 6 t/ha, otra üle 5 t/ha ja talirapsi 4,3 t/ha.

Kõigis Klammeri ettevõtetes pakutakse noortele häid töötingimusi. Kui millegi peale nuriseda, siis põllumehe hinnangul liigse bürokraatia üle: “Selle asemel, et seada ülirangeid nõudeid ja kitsendusi kohalikele põllumeestele, võiks rohkem kontrollida imporditud toitu ja leida ametkondadega koostöös võimalusi Eesti põllumajanduse jätkusuutlikkuse nimel.”
Laia silmaringiga ettevõtja

Kalev Jaanson, Maaelu Edendamise Sihtasutuse nõuandeteenistuse konsulent


Indrek Klammer on väga oma tööle pühendunud, laia silmaringiga ambitsioonikas ettevõtja ja juht. Tal on oma alal kogemust juba üle 25 aasta. Indrek on suutnud oma elu jooksul luua mitmeid jätkuvalt edukaid ettevõtteid, pakkudes sealhulgas püsivat tööd paljudele noortele, mis omakorda on aidanud tuua noori peresid tagasi maale. Ta julgeb vastu võtta suuri otsuseid ja riske, mis ongi eduka ettevõtluse aluseks.