Mida peaks tegema, kui tahaks toiduaineid Eestist eksportida?

Kõigepealt peaks olema ettevõtte või liidu huvi, selgitas Pärtel. Protsesse kiirendab ka, kui on olemas konkreetne partner. On võimalik ka kolmas variant, kus VTA pöördub pädeva asutuse poole kas otse, läbi Eesti saatkonna või läbi aukonsuli.

Samas tunnistas Pärtel, on olemas riike, kuhu võib jäädagi kirjutama ja pöörduda, aga nad ei reageeri ning tõi näiteks Brasiilia, mis ei ole aastaid ja aastaid vastanud Eesti-poolsetele pöördumistele ja päringutele.

Reeglina saadab importiv riik esmalt küsimustiku, mis hõlmab olulisi teemasid nagu näiteks haiguste esinemine ja kontroll, laboratoorne võimekus, järelevalve korraldus, seireprogrammid ja tulemused k.a. toiduohutus- nt riiklik saasteainete seireprogramm.

Kui küsimustik on vastatud ja ära saadetud, siis järgmine samm on vastuste hindamine, mis võib aega võtta paar-koolm kuud kuni lõpmatuseni. Näiteks Hiinas on vEesti poolt vastatud küsimustik ootel juba kaks ja pool aastat.

Kui vastused on hinnatud, palutakse saata eksportivate ettevõtete nimekiri ning tootenäidised. Võimalik on ka ettevõttete inspekteerimine kohapeal. Seejärel avaldatakse riigi ja ettevõtte loetelu importiva riigi pädeva asutuse kodulehel. Kõige lõpuks tuleb eksportsertifikaadi kooskõlastamine.


Aasta algusest kuni oktoobri keskpaigani on eksporditud Eesti toidukaupa:

Sealiha
Hongkongi 254 t, 13 partiid
Venemaale 71 t, 4 partiid
Tapasaadused
Elevandiluurannikule 475t, 19 partiid
Hongkongi 460 t, 20 partiid

Linnuliha ja tapasaadused
Laos 189 t, 7 partiid

Piim ja rõõsk koor
Venemaale 3836 t, 202 partiid

Kondenspiim ja piimapulber
Singapuri 1416 t, 59 partiid
Iisraeli 40 t , 6 partiid
Ka on eksporditudAfganistan, Egiptus, Etioopia, Gruusia, Kõrgõzstan, Liibanon, Maroko, Saudi-Araabia, Turkmenistan, Lõuna- Aafrika Vabariik

Vadak, vadakupulber.
Venemaa 652t, 31 partiid
Korea Vabariik 304 t, 13 partiid
Malaisia 700t, 12 partiid
- Ka Araabia Ühendemiraadid, Costa Rica, Iisrael, Maroko, Saudi Araabia, Singapur, Tai, Türkenistan. Lõuna-Aafrika Vabariik

Või ja piimarasvad
Türki 66t, 3 partiid
Venemaale 21 t, 3 partiid
Eksporditakse ka Azerbaidzaani ja Liibanoni

Dialoogid meie toidukaba eksportimisega kestavad järgmistes maadega:

Hiina ( piim, sealiha, linnuliha )
Hongkong ( piim, linnuliha, sealiha )
Ukraina ( aretusveised, tapasead )
Liibanon ( tapaveised ja –lambad )
Indoneesia ( piim )
Jaapan ( piim )
Taiwan ( piim )