Algus oli Evardi talus

1980. aastate lõpul, kui Eestis hakkas lillede turg jõudsamalt kasvama, otsustas Indrek Naudi koos tunnustatud aedniku Mihkel Saarega rajada Eestisse kaasaegse istikuid kasvatava ettevõtte.

Alustati vanas talukohas - Evardi talus Kiili vallas Vaela külas. Ümberringi olid söötis põllud, nii et talu juurde õnnestus erastada ka maad. Seal dekoratiivistikute kasvatamine alguse saigi. "Niitsime maalapilt heina ära ja tõime haagisautotäie noortaimi Hollandist kohale," meenutab Naudi.

Äri algus oli raske. Räpina poiss, kes oli TPIs ehituse ökonoomikat õppinud, mõistis, et aiandusalaseid teadmisi jääb väheks. Mis muud kui Hollandisse õppima!

Hollandis veetis Naudi mitu kuud, uuris tuntumates puukoolides eri tehnoloogiaid. Hiljem ärisidemed tugevnesid ja ta kutsus Hollandist Eestisse asjatundjaid õpetama, kuidas korralikku puukooli rajada. Õpihimu ja huvi enesetäiendamise vastu on mehe viinud ka Saksamaale, Poolasse, mujalegi, et õpitut oma firmas, kus talle kuulub 50% osalus, rakendada.

"Enam ei tehta käsitööd, isegi istikute reavahed on sentimeetrites välja mõõdetud ja kogu tegevus automatiseeritud. Kasvatame ainult selliseid taimi, mis meie kliimas vastu peavad," räägib Naudi.

150 000 istikut aastas

Praegu on okaspuid 30 sorti, lehtpõõsaid 70, roose 40 ja püsililli 100 sorti. Naudi lisab, et juba alguses võtsid nad eesmärgiks toota väga keskkonnasõbralikult ja -säästlikult.

Vaela külas alustatud taimekasvatus ja -müük laienes aastatega tublisti, nii et 1997. aastal asutati aiandusettevõte OÜ Hansaplant. Toodangu maht on kasvanud aastas umbes 20%, nii et praegu toodetakse juba 150 000 konteineriistikut aastas. Noortaimed tuuakse Hollandist, istutatakse ümber
2-4-liitristesse pottidesse ja kasvatatakse kohapeal 1-2 aastat, enne kui müüki pannakse.

"Kui peaksime ise noortaimi kasvatama, läheks see liiga kulukaks ja turg noortaimedele oleks väike. Parem on importida korralik kvaliteetne materjal, kasutada õiget kasvatustehnoloogiat ja lõpptulemus ei erine sugugi neist taimedest, mida müüvad Kesk-Euroopa riigid," selgitab Naudi. Kvaliteedilt konkureerib Hansaplandi toodang Taani, Hollandi ja Saksamaa aiandusfirmade omaga.

Puukoolis on rajatud konteineriistikute kasvatamiseks Baltimaades ainulaadne, suletud veeringega täisautomaatne kastmissüsteem, kus taimede kastmiseks kulunud liigne vesi kogutakse kokku ja suunatakse uuesti kastmisse. Selline tehnoloogia on ühtlasi keskkonnasäästlik, tagab taimedele alati sooja kastmisvee ja takistab väetiste sattumist põhjavette.

Naudi näitab innustunult oma ainulaadset kastmissüsteemi, kus taimeplatsid on ehitatud keskele kaldu, nii et kastmisvesi voolab tiiki kokku. "See on vihmavesi, mida kasutame mitu korda. Kui sellise idee peale läksime, paranes taimede kvaliteet silmanähtavalt."

Ka on uudseks lahenduseks pealt neljakandilised lillepotid, mis annavad pinnalt 40% kokkuhoidu, sest neid saab hoopis tihedamalt tunnelisse talvituma panna. Talveks kaetakse külmakartlikud lilled pealt spetsiaalse kangaga.

Uhke on firma oma uue potistusmasina üle, mille abil saab kolme inimesega potistada 10 000 taime päevas. "Nii võidame kvaliteedis, sest taimed saavad ühel ajal põllule."

 Ehkki täna ollakse orienteeritud siseturule, plaanib Hansaplant oma tootmist veelgi laiendada. "Tahame eksportida taimi ka lähiriikidesse, eriti Venemaale, kuhu oleme varemgi püsililli müünud," avab Indrek Naudi tulevikuplaane.


Väärt nõu

Aasta põllumehe kandidaat INDREK NAUDI: "Meie aianduse suurimaid probleeme on see, et puukoolid ei ole edasi arenenud. Investeeringuid tehnoloogiatesse, tootmise arendamisse on liiga vähe tehtud. Ometi oleksime aianduses võinud kinnisvarabuumi paremini ära kasutada."


OÜ Hansaplant

  • Vaela küla, Kiili vald, Harjumaa
  • Maad 14 ha, maakasutus 50%. Dekoratiivistikute kasvatamine ja turustamine (roosid, püsililled, lehtpõõsad, okaspuud).   Viljapuud ja marjapõõsad, aia- ja sisustuskaubad.  150 000 konteineriistikut aastas.
  • Tootmisalust pinda 2,5 ha. Tootmine toimub nii avamaal kui ka kiletunnelites, mida on 2500 m2.
  • 15 000 m2 suurune aianduskeskus.
  • Turustamine läbi tütarettevõtte Hansaplant Hulgi OÜ, kes tegeleb istikute jae- ja hulgimüügiga.
  • Nüüdisaegne tehnoloogia. Puukooli on rajatud täisautomaatne suletud veeringega kastmissüsteem, soetatud kaasaegne istikute potistamise tehnoloogia.
  • Firmas töötab 45 inimest.

Allikas: Maaleht