Koos pojaga harib ta Partsi küla ümbruses nii oma kui rendimaid. Ettevõtmiste keskus on ajaloolises Pihla talus ja peremees tunneb uhkust, et talitab põlistel talumaadel, jätkates esivanemate traditsioone. “Poeg on mu põhiline abiline ja tulevikus plaanin talu talle üle anda,” ütleb peremees.

Korralik saak liigniiskelt põllult

Toomas Remmelkoore maad on põllulappidena laiali viie kilomeetri raadiuses.

Märkimisväärne on see, et ta on osanud kivistel ja väheviljakatel muldadel kasutusele võtta just sellise agrotehnika, mis on viinud parima tulemuseni. Ta kasutab otsekülvi, et kiviklibust mulda mitte liiga palju ringi keerutada ega kuivatada, oskuslikult annab põldudele ka väetist. Kõige enam uhkust aga tunneb mees selle üle, et on liigvee kraavitussüsteemidega oma soistelt põldudelt minema suunanud.

Kesisest põllupinnast pole midagi võtta, vaid tuleb toitaineid kogu aeg juurde anda.
Toomas Remmelkoor

“Olen kurja vaeva näinud nende põldude kuivendamisega. 2012. aastast hakkasin lahtist kraavitust tegema, et saada liigvesi põllult ära õigel ajal, nii et saaksin paremal ajal külvama,” lausus Remmelkoor.

Ta lisas, et nüüd ei vii liigvesi põllu pealt enam toitaineid ära. Kui varem oli tema põldude saagikus keskmiselt kaks tonni hektarilt, siis maaparandusega on see tõusnud poole võrra.

Remmelkoor tõi ka esile, et mahetootja ta pole: “Sellest kesisest põllupinnast pole midagi võtta, vaid tuleb toitaineid kogu aeg juurde anda,” ütles ta.

Kui teistel oli tänavu liiga kuiv, siis Remmelkoore talu soistel ja liigniisketel põldudel oli kõike parasjagu, nii tulidki korralikud saagid.

“Ma pole põua vastu valmistunud, ma olen liigniiskusega võidelnud,” rääkis mees. Samas tavapõldudelt sai temagi tänavu kolmandiku kuni poole võrra vähem vilja.

Graafika: Ats Nukki

Sõltub rohkem börsist kui põuast

Üle 30kraadised ilmad on vilja niiskusesisaldust kõvasti vähendanud, nii et tänavu huugavad kuivatid väiksema võimsusega ka Harju talus.

“Tuul on ka siin vahepeal nii kõva, et kuivatab vilja päris ära,” rääkis peremees, kuidas ta kõva tuulega nisu koristades sai selle niiskuse protsendiks vaid 13,2.

Vilja müüb Harju talu põhiliselt Sacandagrale ja Baltic Agrole. Osa müüb ta varem fikseeritud lepingutega ja nüüd teeb lepinguliste kohustuste täitmine Remmelkoorel meele mõruks. Nimelt pani ta jaanipäeval 500 tonni otra lukku hinnaga 161 eurot tonnist, ent praegu läheneb hind 200 eurole.

“Ei osanud aimata, et põud tuleb ja hinnad nii üles lähevad. Nüüd ma kaotan üle 20 000 euro,” rääkis mees.

Ta lisas, et põuakahjude puhul kõneldakse nüüd saagikindlustusest, aga teraviljakasvataja on ikkagi eelkõige börsihindade kütkes ja sealt võivad tulla hoopis suuremad kaotused kui otseselt põuakahjudest.

Hiidlasest põllumees arvas ka, et Hiiumaal võiks liigniiskeid alasid palju rohkem kasutusele võtta. “Hiiumaal on väga palju selliseid soostunud maid, mis oleks tänavuse põuaga andnud väga head saaki – nii heina- kui viljasaaki. See on uus potentsiaal – pange oma niisked maa-alad ühiskonna heaks tööle!” innustas Toomas Remmelkoor.

KOMMENTAAR
JEKATERINA NÄÄLIK, MESi nõuandeteenistuse konsulent
Tubli saavutus Hiiumaal

Toomas Remmelkoorel on lisaks agronoomiharidusele ka suur kogemustepagas. Ta hakkas poputama just neid põlde, mis andsid vähem saake, ja on jõudnud selleni, et keskmine saagikus põldudel on tõusnud üle Eesti keskmise, mis on äärealadel ja väheviljakatel aladel väga tubli saavutus.

Ta on otsekülvi tehnoloogia fänn, suurte kogemustega umbrohutõrje alal. Talus õpib põllumajandust isa kõrval ka poeg, nii et sel talul on tulevikku. Toomas Remmelkoor on lisaks aastaid vallavolikogu juhtinud, ka praeguses volikogus on ta tegev ja avaldab julgelt oma arvamust.