-        Oluline on mõelda plaanid läbi ning teha kõik vajalik, et maandada riskid.
-        Kas toetustega või toetusteta äri?
-        Innovatsioon ja kuluefektiivsus.
-        Inimeste olemasolu, oskused ja motivatsioon.
-        Mastaap ning koostegemine.

Kuus rõhutas, et põllumajandusettevõtted peaks mõtlema pikaajalisemalt ja jätkusuutlikumalt mitte lähtuma vaid ühest ELi eelarve perioodist. "Üldiselt ongi plaanid tehtud pikemaks perioodiks."

Soovitatav on riskide maandamiseks lisaks põhivaldkonnale tegeleda toetava valdkonnaga, mida mõjutaksid vähem ilmastik ning mille turud ja tsüklid ei kattu. Oluline on teha varuplaane kui tehnoloogia ja inimesed alt veavad.

Kuus märkis, et panga jaoks on oluline, mida ollakse võimeline toetusteta tegema. "Parimad on kasumlikult majandamas endiselt toetusteta."

Paljudel ettevõtetel on innovatsioonist rääkides esikohal tehnoloogia, nentis Kuus. Ta lisas, et see on oluline, ent samas on sama oluline kui ettevõtte sisene töökorraldus, töötoimingute logistika, ajalised kattuvused, inimeste töövõtted, ressursside kokkuhoid.

"Parimad ettevõtted suurendavad oma tootlikust ja kuluefektiivsust aktiivsete investeeringuteta," ütles Kuus.

Kuuse sõnul ootab järgmise 5-10 aasta jooksul põllumajandussektoris ees suurem põlvkondade vahetus nii töötajate kui omanike hulgas. Ka siin vaadatakse, kuidas ettevõte tegeleb järelkasvuga.

Edukaks toimimiseks tuleb ettevõtetel teha rohkem koostööd, et olla kogu väärtusahelas konkurentsivõimelisemad.

Kokkuvõttes nentis Kuus, et panganduses ollakse veidi mures üleinvesteerimise pärast põllumajandussektoris. "Kannustame ettevõtteid tegelema oma inimestega, nende arenguga ning suhtume positiivselt edukalt koostegutsevatesse ettevõtetesse."