Alates 2011. aastast on talu noorte käes. „Noored juhivad ikka paremini kui meie,” on rahul Marju. Jõudumööda on talus abiks kõik: nii vanaema Asta, Marju ja Rein, Liana ja Karmo kui ka nende kolm last.

Kvaliteetne piim

Ivaski talus toodetakse juustupiima. Talu viiekümne holsteini tõugu lüpsilehma aastoodang oli mullu 9650 kg lehma kohta. Lehmi lüpstakse paralleellüpsiplatsil kaks korda päevas, vahepeal saavad lehmad vabalt karjamaal käia.

„Meie lehmad saavad ise valida, kas on laudas või karjamaal, lauda uksed on lahti, kui tahavad, võtavad päikest, kui tahavad, on laudas vilus, ” räägib Liana. „Kui on vaja tööd teha, siis teeme kõik kõiki töid,” lisab hakkaja perenaine, kes lisaks laudatööle on olnud ka traktoriroolis.

Loomakasvatuskonsulendi Jüri Metsa sõnul on Põderi pere väga positiivse suhtumisega ja koostööaldis ning püüab olla kursis kõige uuega.
Igal hommikul koguneb kogu pere kohvilaua taha arutama, mis tööd on vaja päeva jooksul ära teha. Reinu ülesandeks jääb tavaliselt tehnika hooldus ja remont, Marjul on põhiliselt loomade söötmine, Liana hoiab pesamuna, tegeleb seemendamise ja laudaga.

Söödaratsiooni tehakse nii nõustajate abiga kui oma kogemustele toetudes, kõige väärtuslikumaks peab pere kvaliteetset silo.

Pere on arutanud ka robotlüpsile ülemineku võimalusi. „Siia lauta robot ei mahu ja siis oleks ka loomi keeruline väljas karjatada,” arutleb ka Karmo, ent lisab, et mõtleb siiski uue lauda ehitusele, et elu ja tootmine lihtsamaks läheks.

Kaunis kodu

Karmo on üles filminud oma kodutalu ajaloo. Kui tundub, et olukord läheb väga raskeks, pruugib vaid film jooksma panna ja meenutada – raskeid aegu on olnud ennegi, aga elu on edasi läinud.

Meelerahu pakub kaunis kodu. Raskete talutööde kõrval on sellel perel jaksu olnud luua endale õdus ja hubane taluelu. Maalilise kuppelmaastiku keskele on mitmele tasandile rajatud taluhooned ning puhkenurgad.

Maja ja aia korda saamisel on olnud võrdselt vanadega tegijaiks noored. Suured roosipeenrad on Liana ja Marju rajatud.

Kuna talu on kaunis ja pererahvas lahke, käib Ivaski talus palju inimesi. Võru Taluliit toob siia heameelega oma väliskülalisi, talupidajate keskliit aga tunnistas Ivaski talu viie aasta eest Eesti parimaks tootmistaluks.