Inimesed teevad oma kodus meelsasti suurpuhastust kevadel, hobina peetavas lindlas on hea seda teha vähemalt üks kord aastas enne talve tulekut.

Vaadake üle kari

Kõrvaldage haiged ja mittemunejad, samuti tugevas veresuguluses olevad linnud.

Et emaslinnud saaksid kaklevatest isastest puhata, võiks jätta ületalve ainult põhikarja. Nii saab uus perekond end kevadeks ette valmistada.

Kellel vaja, lõigake tiivad tagasi. Sulgijatel võtke see töö ette pärast sulgimise lõppemist.

Puhastage-parandage-paigaldage

Aprillis-mais koorunud kanad-pardid peaksid nüüd munele hakkama. Vaadake üle pesakastide arv ning tehke munemine mugavaks vastavalt allesjäänud karja suurusele. Väikese pinna puhul on parimad kahekordsed pesakastid, mis pange u 30–40 cm kõrgusele põrandast. Mõõdud on 30 x 30 cm, kalkunile 35 x 40. Iga pesa kohta arvestada viis lindu. Partide pesakastid võiksid siiski olla maas, piisab tollisest lauast tehtud põhjata raamist.

Õrred puhastage sõnnikust, kõige parem on need asendada korra aastas uutega. Kahemeetrisele õrrele mahub 10 kanalist, kalkunitele tuleb rohkem ruumi anda. Kui õrred on varem olnud pimedas nurgas, siis on soovitatav need paigutada otsese päikesevalguse kätte, et ei saaks hakata levima jalalest.

Pesuks võib kasutada nt Virkon S pulbrit või muud desinfitseerivat ainet.

Söögi-jooginõud tuleb pesta, puhastada, desinfitseerida. Puidu pesuks sobib seebivesi, hoolduseks kasutage ainult vee baasil olevaid puidukaitsevahendeid või linaõli.

Nii puit- kui ka kiviseinad on hea lubjaga üle võõbata, eriti vanade ehitiste puhul. Olge ettevaatlikud, lubi on sööbiv! Linde ei tohi enne majja lasta, kui värv on täielikult kuivanud. Kui värvida ei soovi, võib palgid ja lauad puhastada harjaga ning pesta rohelise seebi veega.

Seinad-uksed-aknad

Koristage ruum üleliigsetest asjadest. Kinnitage lahtised või rippuvad lauajupid seinas, et see talvel tuult läbi ei laseks. Soojustage uksed.

Parandage aknad ja peske klaasid. Vana hea komme on panna kahe akna vahele tops soolaga, mis hoiab klaasi pakasega härma minemast. Nii pääsevad sisse kõik päikesekiired.

Vajadusel lisaküte

Kindlasti jälgige tuulutusava olemasolu, mis peab olenevalt suurusest olema kogu aeg kas avatud või osaliselt avatud. Kui õhuauk puudub, tehke see ukseavast kõrgemale – nii hoiate ära tuuletõmbuse linnu jalgade piirkonnas.

Vahetage allapanu ja tuhk või liiv siblimiskastides.

Sügavallapanu olgu minimaalselt 10 cm. Kasutada võib nii põhku, turvast kui ka saepuru. Tellispõrand peab lindlas kindlasti kaetud olema.

Vaadake üle kütmise ja valgustuse võimalused. Nii mõnigi laut vajab talvel lisakütet, kuna ruum on suur. Kütteelemendi paigaldamisel jälgige, et juhtmed ei jääks kusagile rippuma, nii et lind saaks selle peale istuma minna. Küttekolle ei tohi olla vastu mõnda kergesti süttivat materjali. Kütte-elemendi ümber võib panna kaitsevõre, mis hoiab ära lindude kohese roojamise selle peale.

Öö olgu pime

Munade regulaarseks saamiseks on hea hoida laudas paari plusskraadi. Kui see pole võimalik, proovige hoida ühtlast temperatuuri. Kõige rohkem kahju teeb linnukarjas tuuletõmbus koos niiskusega. Sellepärast ei pruugi kanad-kalkunid kokku sobida partidega.

Kui saate, tehke partidele oma nurk koos väljaskäimise avaga, kuna kanalised ei kannata niisket allapanu. Kui lind peab hakkama oma kehasoojusega lauta kütma, langeb ka munevus ning võimalus ellu jääda.

Suurde lauta saab teha väiksema majakese, mille linnud kütavad oma kehatemperatuuriga soojaks ise.

Päevavalguslambid olgu vähemalt 60-vatised. Neid võib hoida põlemas kella 21–22-ni õhtul, jälgige, et lindudel on vähemalt 8 tundi pimedat aega.

Vaadake üle jalutusaed

Kui linnud on sunnitud ühes kindlas aias jalutamas käima, riisuge sealt ära kõik sodi ning lõigake maha taimed, mida linnud ei söö (nt nõges ja heinalised). Parandage “kaevikud”, milles linnud on siblinud – täitke need kivide, liiva, multši või mullaga. Kindlustage aia alumine äär murdjate vastu kivide, tsemendi või laudadega.