Sestap omandab Poola maapiirkondades järjest suuremat osa agroturism.

Agroturism tähendab seda, et linnarahvale näidatakse põllumajandust, pakutakse ehedat kohalikku toitu ning öömaja. Värske heinaga tallipealne majutusasutuse mõõtu küll välja ei anna, kuid ega nõudmised eriti palju suuremad olegi.

Vaja läheb vähemalt viit voodikohta, et end agroturismitaluks nimetada. Loomulikult peavad need viis voodikohta asuma maapiirkonnas ning pererahvas peab lisaks öömaja pakkumisele veidi ka põllumajanduse või metsandusega tegelema. Piisab sellestki, kui mõned kanad ja hanepaar õuel ringi jalutavad.

Külakoolist turismitaluks

Leedu piiri ääres paiknevas Pod-laasia vojevoodkonnas, millest iga Via Balticat mööda autoga Euroopasse suunduv eestlane läbi sõidab, on 120 000 talu. Paljud teenivad lisaks põllupidamisele elatist turistide võõrustamisega. Üks neist agroturismitaludest on Kryłatka külas asuv Leśny Dworek.

Tegu on endise külakooli hoonega, mis kaks aastat tagasi euroraha toel agroturismi tarvis ümber ehitati.

Perenaine Małgorzata Ostapowicz selgitab, et majas on 15 voodikohta ning kõik tänapäevased mugavused. Lisaks asub õuel ka kolme eraldi sissekäiguga majake, milles saab tube üürida, saun ning majandushoone, kus turiste lina lõugutamise, ropsimise ja sugemise saladustesse pühendatakse.

Koostöös agroturismi viljelevate naabritega pakutakse puhkajate päevadesse sisu. 250 km pikkused ning mitu päeva kestvad ratsamatkad, loodusretked rahvusparkidesse, väikesed talumeiereid ja kümnete lisanditega kitsepiimajuust ning miks mitte ka sõnnikuhark või traktorirool – kõike seda võib üks agroturist Poolas oma puhkuse ajal nautida. Eriti populaarne on selline puhkuse veetmise viis lastega perede hulgas.

Kohustusliku elemendina kuulub agroturismi juurde kohalik toit. Korraldatakse kohaliku toidu valmistamise kursusi, õppepäevi ja parimate kokkade konkursse. Małgorzata Ostapowiczil on sellistelt mõõduvõtmistelt mitu auhinnalist kohta ette näidata.

Turismitalud on koondunud piirkondlikesse võrgustikesse ning lisaks sellele, et nad ise teenuseid pakuvad, suunavad puhkajaid ka naabrite juurde.

“Möödunud aastal osalesime projektis, mille eesmärk oli meie piirkonna taludes lina- ja kanepikasvatuse edendamine. Saime endale vanade eeskujul valmistatud täiesti uued linatöötlemise riistad, lõugutist vokini,“ räägib Małgorzata Ostapowicz, ise usinalt lõugutit laksutades.

Koduköögist kauplusse

Ühistutesse, kes agroturismi farmide teenustepaketti rikastavad, on koondunud näiteks väikelehmapidajad, kes kodustes köökides oma loomade piimast juustu ja kohupiima valmistavad.

Nelja-viie lehmaga majapidamise tuludest umbes poole annab just omavalmistatud piimatoodete müük. Tavaliselt käib pere meespool lisaks ka palgatööl, naine aga toimetab vaid koduses majapidamises.

Leśny Dworekist mõnetunnise autosõidu kaugusel Wiżaj-ny külas tegutseva, kümmet talu ühendava juustutootmise ühistu Macierzanka liikmed valmistavad lehmapiimast umbes kümmet sorti juustu. Sarnased ühistud tegutsevad ka mujal Poolas ning sageli on nad agroturismitalude koostööpartneriks, pakkudes näiteks koduse väikemeierei külastamise võimalust või rikastades oma toodanguga taludes puhkavate inimeste söögilauda.

Erinevalt Eestist on Poola talunikul võimalik koduköögis valmistatud tooteid lisaks otseturustusele müüa väikeses koguses ka kohalikes kauplustes. Põhjuseks kitsad ja käänulised külateed, kus piima kokku vedavate suurtöötlejate hiiglaslikud piimaautod liiklema ei mahu. Muus osas kehtivad nii siin kui seal ühesugused reeglid – otsekohalduvad euromäärused.

Poola agroturismiga tutvumine sai teoks tänu Maamajanduse Infokeskuse maaeluvõrgustikule, kes tegutseb maaelu mitmekesistamise eesmärgil. Tegelikult on ju ka Eestis hulgaliselt agroturismi nimetuse alla sobivaid ettevõtteid, sõna ise pole aga eriti aktiivses kasutuses.

Vaadates poolakate agroturismi õitsengut, tasuks meiegi talunikel lisaks põllumajandustootmisele rohkem panustada turismiteenustele ja ühistegevusele.


Vilve Niilo, Nopri talu perenaine

Agroturismil on Eestis tulevikku. Möödunud aastast pakume Nopris huvilistele võimalust oma silmaga näha, kuidas maamehe töö ehedaks piimatooteks väärindub. Uudistada saab 160 lüpsilehmaga farmi majandamist, sisse kiigata talumeierei uksest, maitsta piimatooteid, teha sisseoste talupoes ning ka keha kinnitada. Loodan küll, et seda teenust hakkavad pakkuma teisedki talud.


Mis see on?

- Maaturismi osa, kus turismitoode arendatakse ja tarbitakse talus/ettevõttes, kus toimub põllumajanduslik tootmine

- Agroturism tutvustab huvigruppidele nüüdisaegset põllumajanduslikku ­tootmisprotsessi, aga ka piirkonna loodust ja teiste talude tegemisi.

Allikas: maaturism.html