Ja ehkki tänavune aktsioon on tunduvalt tagasihoidlikum eelmisest, kus tuldi protestima 101 traktoriga, usuvad põllumehed, et mingit abi või leevendust kriisi põllumajandusele tõuseb ka sellest väljaastumisest.

Põllumeestega oli tulnud kohtuma maaelu minister Urmas Kruuse, kel tuli paraku kohe laskuda vihaste maainimestega sõnelusse, mida jäädvustasid ka ajakirjanike kaamerad.

„Meie põllumehed on väga tublid olnud, sellepärast ongi meil täna selline situatsioon, kus piima toodetakse kaks korda rohkem, kui me jõuame ära tarbida,“ selgitas minister Kuuse rahvahulgas. „Ja kui me ei suuda seda piima eksportturgudel edukalt müüa, siis on väga keeruline seis,“ lisas Kruuse.

„Miks me ei suuda, tehke siis tööd! Iga päev läheb lehmi lihakombinaati!“ kõlasid rahva seast pahased hüüded poliitikutele.

„Meie lehmad lähevad poolakatele, miks poolakad on konkurentsivõimelised? Kas tõesti hakkame kunagi pulbripiima sööma?“ kõlasid küsimused ministrile.

„Eestlane ei hakka kunagi pulbripiima sööma,“ rõhutas minister Urmas Kruuse, et tal on hea meel, et eesti põllumehed suudavad head värsket piima toota.

Aktsiooni “(M)ärkamine!“ korraldati Eesti Põllumeeste Keskliidu ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) eestvedamisel. EPKK juhataja Roomet Sõrmus kinnitas Maalehele, et kui inimesed märkava seda, mis on põllumajanduses on juhtunud ja suudavad endale teadvustada, millises kriisis on praegu Eesti maaelu, siis juba see on tulemus.

„Kui mõned inimesed saavad innustust juurde, et eelistada meie toidupoodides Eesti toitu ja kui riigikogu suudab teha otsuseid, mis aitaksid seda langust peatada, siis see on tulemus,“ ütles Sõrmus.

„Me istume oma toidulaudade taga, sööme, tunneme rõõmu sellest ja väga tihti mulle tundub, et me ei märka seda, et meie ümber jäävad tühjaks laudad, tühjaks külad,“ lisas EPKK juhataja.

Küsimuse peale, miks tänavust aktsiooni pole toetanud Eestimaa Talupidajate Keskliit, et kas talud on juba nii nõrgaks jäänud või on talupidajad tootmise lõpetanud, vastas Roomet Sõrmus järgmiselt: „Olen üsna kindel, et Talupidajate Keskliit ja nende liikmed saavad tegelikult nendest probleemidest, mis maaelus on juhtunud, samamoodi aru, nagu meiegi. Loomulikult on iga organisatsiooni valik see, kuidas ma muredest avalikkusele teada anda,“ rääkis Sõrmus. Ja lisas, et Eesti Põllumeeste Keskliit koos Põllumajanduskaubanduskojaga otsustasid oma muredest teada anda sellise aktsiooniga, kus piimapudelid „Tähik“, „Roosi“, Mustik, „Kirjak“ jt on sirges rivis otsekui kalmistul.

„Loodame, et see kõnetab Eesti inimesi,“ ütles Roomet Sõrmus.