VTA peadirektor Indrek Halliste sõnul on ametil keskkonnainspektsiooni tegevusega mitmeid kokkupuutepunkte ning koostöö aitab mõlemal poolel paremini oma ülesandeid täita. „Koostööleping aitab takistada inimeste ja loomade tervisele ohtlike ning nõuetele mittevastavate kalatoodete sattumist Eesti ja Euroopa Liidu territooriumile,“ ütles Halliste.

„Koostöö eesmärgiks on eelkõige bürokraatia vähendamine, see tähendab, et riik tülitaks oma kontrollidega kodanikku võimalikult vähe. Samas aitab see riigiasutustel ressurssi kokku hoida,“ märkis KKI peadirektor Peeter Volkov.

Lepingus lepiti kokku, et alates 1. jaanuarist 2017 teostab KKI järelevalvet kala ja selle käitlemise nõuetele vastavuse hindamisel kalalaeval ning kala lossimisel. Samuti hakkab KKI hindama kala transpordivahendi nõuetele vastavust. Mõlemad järelevalvetegevused kuulusid siiani VTA pädevusalasse.

Alates 1. jaanuarist 2017 teostab VTA järelevalvet seni KKI pädevusalas oleva kala töötlemisettevõtte ja kala jaemüügiga tegelevate ettevõtete kala päritolu tõendavate dokumentide osas ning kala vastavuse hindamist kehtestatud alammõõdule.

Koostööleppes on olulisel kohal informatsiooni vahetamine, mis tähendab nii andmebaasides oleva info jagamist kui ka teise lepingupoole teavitamist võimalikest õiguserikkumisest. Vajadusel viiakse läbi ühisoperatsioone laevade ja kalatöötlemisettevõtete kontrollimiseks.