Talirapsile peaks tegema umbrohutõrje juba sügisel. Kui külvi ajal on mullas piisavalt niiskust, on efektiivne kasutada erinevaid mullapreparaate, mida kasutatakse tavaliselt kolme päeva jooksul
peale külvi.

Mullatoimelistele herbitsiididele on mullaniiskus olulisem kui rapsi/umbrohtude kasvufaas. Selles mõttes, et oodatavate vihmade korral lasta raps tärgata julgesti ja siis pritsida, kui teha pritsimine minimaalse niiskuse olemasolul.

Sõltuvalt umbrohu liigist tuleks valida toode. Üldjuhul tõrjuvad kõik mullaherbitsiidid kesalille, vesiheina, valget hanemaltsa, verevat iminõgest jt. Lisaks kaheidulehelistele umbrohtudele tõrjuvad mullaherbitsiidid edukalt ka teatud kõrrelisi umbrohtusid nagu murunurmikas, põld-rebasesaba, rukki-kastehein jt.

Siinkohal enamlevinud toodete kohta märgusõnad, mis puhul mida kasutada.

Sultan Super (kulunorm 1,5-2,0 l/ha) ja Butisan Star (kulunorm 2,0 l/ha ) on sarnased tooted. Sultan Super sisaldab metasakloori 375 g/l ja kvinmeraki 125 g/l, Butisan Star vastavalt 333g/l ja 83 g/l. Teine toimeaine suurendab mõju virnale ja mailastele ning on väga laia spektriga. Keskmine mõju harilikule hiirekõrvale, rukkilillele, osaliselt (<50%) m õjub põldkannikesele, põld-litterheinale ja põldsinepile. Lubatud kasutada alates külvamisest kuni rapsi 3 pärislehe staadiumini.

Brasan 540 EC sisaldab 500 g/l dimetakloori ja 40 g/l klomasooni, viimane tõrjub väga hästi virna, põld-litterheina, harilikku hiirekõrva jt, seevastu hanemaltsale on mõõdukas mõju. Kulunorm 2,0 l/ha. Teridox 500 EC sisaldab 500 g/l dimetakloori, mille eeliseks on väga hea mõju harilikule hiirekõrvale, maltsadele, punandile ning mõõdukas mõju põldrõikale ja põldsinepile. Kulunorm 2,0 l/ha. Soovitame kasutada Teridoxi segus Brasaniga kulunormid 1l/ha+ 1l/ha, sellega vähendame klomasooni sisaldust, mis võib põhjustada kergetel muldadel liigsete sademete puhul taimedel kloroosi.

Kalif Mega sisaldab metasakloori 250 g/l ja klomasooni 33 g/l, sellest tulenevalt on efektiivne paljude ühe- ja kaheiduleheliste umbrohtude tõrjel, eriti virnale, kesalillele, harilikule hiirekõrvale, põld-litterheinale, kõrvikutele. Vähetundlikud on põldkannike ja põldsinep. Kulunorm 2,0-3,0 l/ha.

Mullaherbitsiidide kasutamisel tuleks arvestada, et umbrohud hävivad kõige paremini enne umbrohu tõusmete staadiumit ja selle ajal. Töödelda võib ka kohe pärast rapsi külvamist, kasutades ära pinnase ülemises kihis olevat niiskust. Kui ilmastikutingimused on kuivad, tagab herbitsiidi piisava toime vihmasadu 2–3 nädala jooksul pärast pritsimist.

Kasutades Sultan 500 SC ja Butisan 400 SC või Sultan Superit on suure huumusesisaldusega muldadel soovitatav pritsida pärast tõusmete ilmumist. Tärganud rapsi tõusmeid ei soovitata pritsida, kui on oodata öökülma, kui lehtede pind on niiske ega ka kuumal ja päikesepaistelisel päeval. Mitte kasutada peale tärkamist Brasani, Teridoxi ja Kalif Mega, kuna võivad kahjustada külve.

Tugev paduvihm pärast mullapreparaadiga pritsimist võib kahjustada kultuurtaime arengut ja seetõttu soovitame mullapreparaatidele lisada Bostatit, mis on spetsiaalne mullamärgaja. Bostat fikseerib herbitsiidi mulla pindmiselekihile ning vähendab toimeaine liikumise alumistesse mullakihtidesse, millega vähendatakse toimeainetest tulenevat kultuuri kahjustust. Lisaks parandab ja pikendab herbitsiidi mõju. Kulunorm 200 ml/ ha. Bostat lisatakse pritsimislahusele alati viimasena!

Tänavu sügisel on meil hea meel teatada, et tagasi kasutusse on tulnud herbitsiid Salsa, mis on eelkõige mõeldud ristõieliste umbrohtude nagu põldrõigas, põldsinep, põld-litterhein ja hiirekõrv tõrjumiseks talirapsis ja rüpsis. Kõik me teame kui suureks probleemiks võib osutuda põldrõikane ja –sinepine põld, halvimal juhul lämmatavad umbrohud kultuuri täiesti.

Kuna Salsa on kontaktse toimega, siis tähendab see seda, et umbrohud peavad pritsimise hetkel olema tärganud. Parim efekt saadakse väikeste umbrohtude puhul ajavahemikus idulehe staadiumist kuni 2 lehe staadiumini. Põldsinepi puhul on optimaalne kuni 4 lehte. Kuna aga talirapsi põldudel on suures osas talvituvad umbrohud nagu kesalill, vesihein, kare kõrvik jne, siis tuleks kindlasti arvestada, et suurte umbrohtude puhul võib jääda mõju ebapiisavaks.

Efektiivsemaks tõrjeks on soovitatav kasutada esmalt Salsat ning hiljem vajadusel parandada mõju nt kesalillele, pujule, ohakale jms. Lontreliga, kuna kesalill võib rapsi koristamisel osutuda üsna tõsiseks probleemiks. Lontreli ja Salsat on võimalik ka omavahel edukalt segada, kuid, kuna Salsa kasutamise aeg on pisut varajasem kui Lontrelil tuleb hilisemal kasutamisel Salsa normi tõsta. Salsa kulunorm 15-25 g/ha. Talirapsil ja rüpsil võime kasutada ka jaotatult sügisel 7–9 g/ha+15–16 g/ha kevadel. Maksimaalne kogus kultuuri kohta on 25 g/ha.

Salsa on väga hästi segatav ka mullaherbitsiididega nagu nt Sultan 500 SC/Butisan 400 SC või Sultan Super. Sellega laiendame mõlema toote umbrohuspektrit. Sobiv aeg kasutamiseks on rapsi idulehtede faasis, kus umbrohi on juba tärganud, kuid ka mullamõjuga tooted toimivad hästi.

Kontaktse herbitsiidina tuntud Fox 480 SC on kasutatav rapsil, kui taimikul on 3-4 pärislehte. Tõrjub hästi mailasi, kannikest, sinepit, linnurohtu, hanemaltsa jt. Rapsi taimik peab olema kuiv, hästi arenenud . Ühekordsel pritsimisel on kasutusnorm 0,8-1 l/ha, kahekordse pritsimise korral 0,4 l/ha. Rüpsil mitte kasutada, lisada ei tohi märgajaid ja õlisid!

Pika sügisese kasvuperioodiga ning õigeaegse külviga võib juhtuda, et taim kasvab üle, seetõttu on väga oluline taime kasvu reguleerida. Ülekasvanud taim on haigustele enam vastuvõtlik ning väheneb oluliselt ka tema talve- ning külmakindlus.

Et ennetada taimede ülekasvamist, tõsta külma- ja talvekindlust, soodustada juurte kasvu, suurendada juurekaela läbimõõtu (juurekaela läbimõõt üle 6-8 mm) ning viia taim võimalikult maapinna lähedale, kasutatakse erinevaid fungitsiide-kasvuregulaatoreid. Näiteks eelmine hooaeg turule tulnud toote Toprex 375 SC parim kasutamise aeg on 3-4 pärislehe faasis kulunormiga 0,3 l/ha. Toprex on segatav enamike herbitsiidide, fungitsiidide, insektitsiidide ja mikroelementidega, seega saab seda planeerida umbrohutõrjega koos.

Veel võib kasutada Tilmori, Juventust jt, kuid nendest juba järgmistel kordadel.

Meeldetuletuseks, 15. aprillil 2014. a esitatud taotluste alusel andis Põllumajandusamet erandkorras loa taimekaitsevahenditega Modesto ja Cruiser OSR puhitud rapsi seemnete laovarude kasutamiseks 2014. a külvidel 120 päeva jooksul, alates otsuse andmisest.
Seega on laovarude kasutamiseks lubatud kuni 13. augusyini 2014 (120 päeva), hiljem pole lubatud eelmainitud toodetega rapsi külvata.