Hakkaja Türi talupidajate esinaine ei ei jäta aga lisamata, et 25. juulil saab ta ise 70-aastaseks.

„Avatud talude päeval lähen appi Takkasaare piimandustalu perenaisele Aivi Kuutokile, nii et oma Liiva talus ma sel päeval õnnitlejaid vastu ei võta. Kõigepealt on vaja töö ära teha. Juubelit pean sugulaste ja sõpradega alles augusti alguses,“ selgitas Reet Länkur.

Avatud talude päeva mõte sai Reet Länkuri sõnul alguse Leaderi liikumisest. (Leader on Euroopa Liidu programm, mille raames edendatakse ja rahastatakse kohalikku elu maapiirkonnas) Nimelt korraldas Leaderi gruppi kuuluv Lõuna-Järvamaa Koostöökogu koos Partnerluskogu liikmetega õppereisi Gotlandile. Reisil osales talunike esindajana ka Reet Länkur.

„Gotlandilt saimegi selle idee, seal korraldati selliseid avatud talude päevi, mida peeti kolm päeva, viimasel päeval oli taluturg, kus olid müügil talude tooted,“ meenutas Länkur.

„Tulime reisilt tagasi ja otsustasime, et teeme meie ka ühe avatud talude päeva ja nii saigi Järvamaal esimesena see päev korraldatud,“ rääkis Länkur. Koraldajateks oli Türi Taluliit koos kohalike Leaderi-gruppide esindajatega, esimesel aastal osales vaid seitse talu. „Avatud talude päeva algataja mina üksi küll ei ole, aga koos meie piirkonna aktiivsemate inimestega võtsime selle asja ette ja tegeme esimesena ära,“ rõhutas Reet Länkur.

Tänavu avab aga üle Eesti pühapäeval oma ukse üle 230 talu ja põllumajandusettevõtte.

70. sünnipäeva tähistav Reet Länkur on juhtinud Türi Taluliitu 16 aastat ja lisaks avatud talude päevade korraldamisele on ta algatanud mitmeid teisigi ettevõtmisi.

„Kui hakkasin Taluliitu juhtima, siis hakkasime korraldama näiteks taluliidu liikmete päevi, et suvisel ajal saaksid kokku talupered, kohal olid siis ka maavanem ja vallavanem,“ meenutas Länkur. Ta on aastaid olnud ka Türi valla volikogu liige.

Koos Türi Spordiliiduga said Länkuri algatusel alguse küladevahelised talve- ja suvemängud. Reet Länkur on olnud kogu elu talupidamise pooldaja.

„Talutraditsioonid on läbi ajaloo olnud sellised, et elatati end ära oma taluga, täpselt nii, nagu jõud üles käis,“ rääkis Länkur. Lisades, et inimesed on viimasel ajal hakanud üha rohkem hindama maatoitu, hindama ehedat ja mahedat.

„See on uus pöördepunkt – noored otsivad maakodusid, inimesed tahavad kasvatada ise maatoitu. Üha rohkem hakkab rahvas aru saama, kui tähtis on see toit, mis on kasvatatud oma elukoha lähedal,“ ütles Reet Länkur.