Filmi autor kirjutab tutvustuses, et Eestisse jõudis loomakasvatuse ja tõuaretuse korraldamise uus ajajärk 1885. aastal. Niisiis möödus mullu 130 aastat esimese tõuraamatu avamisest Eestis.

Kodumaise tõuraamatu aastapäeva on tähistatud korduvalt, aga tõuraamatu 130. aastapäeva puhul valmis Eesti Tõuloomakasvatuse Liidu tellimusel kolmeosaline dokumentaalfilm, mis annab ülevaatliku pildi Eesti loomakasvatuse ja tõuaretuse ajaloost ning tulevikuplaanidest.

Film on suurepärane infoallikas Eesti tõuaretuse kuulsusrikka ajaloo kohta ja algab sellega, kuidas 1830. aastatel toodi Eestisse esimesed tõuveised. Filmi lõpuks jõuame välja tänapäeva.

Filmi materjal koguti 2015. aasta jooksul, kui võttegrupp külastas tõuaretuse ettevõtteid, üritusi või loomakasvatuse ettevõtteid. Materjali kogunes mitme filmi jagu, mistõttu esialgne ühetunnine maht sai ületatud.

Filmi esimeses osas “Algusaastad” meenutatakse Eesti loomakasvatuse algusaegu ning selle arengut kujundanud ühiskondlikke-sotsiaalseid taustajõude.
Teises osas “Okupatsiooniaastad” keskendutakse Eesti loomakasvatuse ja tõuaretuse olukorrale pärast teist maailmasõda. Näha saab unikaalseid kaadreid toonastest loomakasvatusspetsialistidest ning sedagi, millistes tingimustes tuli säilitada tõuaretuse põhimõtteid.

Kolmas osa “Taasiseseisvunud Eesti” pakub ülevaadet loomakasvatuse tänapäeva kujundavatest teguritest.

Filmi on näidatud Tallinna televisioonis.