“Osavõtu- ja maailma künniorganisatsiooni liikmemaks läks kokku 70 000 krooni ringis, selle tasus künniselts oma sponsorite abiga,” räägib künnivõistluste hing Arvi Tammel.

“Mehed ise ajasid kokku oma sõidu ja atrade Uus-Meremaale vedamise raha. Riik meid ei toetanud.”

Jüri Laia sõnul tema ja Kaspari adrad ning Kaspari enda tehtud võistlustraktor eile veel Methvenis kohal polnud ning päev kulus uurimisele, kus tehnika asub.

Kolmapäeva õhtul andsid mehed teada, et on valmis masinatega põllule minema.

Treeningpõlde tuleb esialgu ise otsida, kuid abiks on ka kohalikud farmerid. Alates 10. aprillist saab hakata harjutama maailma künniorganisatsiooni renditud maadel.

“Traktor ja adrad läksid teele kahe kuu eest, pärast nende ümberehitust proovida ei saanudki,” ütles Kaspar Järvala enne ärasõitu. “Ootan juba, et saaks atra katsetada.”

Ajavahe Eesti ja Uus-Meremaa vahel on 11 tundi. Seal on praegu sügis, öösiti jahe, ent päeval tõuseb temperatuur üle 20 kraadi.

15. ja 16. aprillil peetakse Methvenis Uus-Meremaa kohalikud künnivõistlused, mille nimetus eesti keeles on “Hõbeader”. Kultuuriprogrammi raames toimub ka hobustega kündmine ning vinthõlmaga atrade demonstratsioon.

17. aprillil künnavad 58 maailma parimat maaharijat 30 riigist kõrrepõldu, 18. aprillil rohumaad.

Alates 1993. aastast on Eestit maailmameistrivõistlustel esindanud kümmekond meie parimat kündjat.

Viimati võistlesid Eesti künnimeistrid maailmameistrivõistlustel 2007. aastal, kui suurvõistluse korraldas Leedu. Toona Kaunases esindas Eestit Indrek Zilensk tavaatrade klassis, kes sai 27 võistleja hulgas 17. koha. Pöördatradel oli Jüri Lai 19.

2008. aastal Austrias ja mullu Sloveenias pidid meie künnimeistrid riigi toe puudumise tõttu leppima põllu ääres seismise ja teiste meeste töö imetlemisega.