„Taudi kandnud surnud metssiga leiti 6 km kaugusel Läti piirist. Ühelgi koduseal endiselt haigust diagnoositud ei ole. Et see nii jääks, peavad kõik loomapidajad oma loomi taudi eest kaitsma ning rakendama ettenähtud bioohutusmeetmeid. Vaid nii saame ära hoida taudi levimise kodusigadeni,“ ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. Taudi diagnoosis veterinaar- ja toidulaboratoorium ning selle kinnitas Hispaanias asuv EL referentlaboratoorium.

Taudiga nakatunud metssea leiukohast 8 km raadiuses on 15 seakasvatusettevõtet, millele on kohaliku veterinaarkeskuse juhi otsusega pandud kitsendused loomade liikumisele ja tapmisele, samuti kohustus järgida täiendavaid bioohutusmeetmeid. Kõiki piirkonda jäävaid seakasvatusettevõtteid on uutest piirangutest teavitatud.

Seoses sigade Aafrika katku diagnoosimisega Eesti territooriumil kutsub põllumajandusminister Ivari Padar VTA peadirektori ettepanekul kokku riikliku tauditõrje komisjoni, Valga maavanem kohaliku loomatauditõrje komisjoni.

VTA peadirektor teavitab loomataudi ulatusest ning rakendatud tõrjemeetmetest rahvusvahelisi veterinaarorganisatsioone, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Liidu liikmesriike ning Eesti naaberriikide veterinaarteenistusi.

Kõik järgnevad riikliku tauditõrjega seotud tegevused on sätestatud Loomatauditõrje seaduses ning Sigade klassikalise katku ja Sigade Aafrika katku tõrje eeskirjas.

Alates 25. juulist kehtib kogu Eesti territooriumil kodusigade ja farmis peetavate metssigade välitingimustes pidamise keeld. Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.