Eestis toodetakse isegi fetajuustu
Selle aasta Eesti parimaks väiketootjate valmistatud toiduaineks valitigi Luke Farmimeierei Ferta juust õlis Vahemere ürtidega.
Väiketööstuste tänavuse parima toote autor on Luke Farmimeierei juhi Aigar Breti meeskond ning turule toodi see jõuludeks. Hea koha sai ka Aigar Breti valgehallitusjuust Breti seedriseemnetega pisikera.
"Uskumatu, et Eestis toodetakse hallitusjuustu!" kiitis Eesti parima toiduaine konkursi komisjoni esimees toiduteadlane Aino Kann. "See juustutootmine Lõuna-Eestis on väga tänuväärne: inimesed näevad nii palju vaeva, töötades välja terve juustutehnoloogia."
"Võrreldes eelmise aastaga, on Luke juustutooted palju paremaks läinud," kinnitas Jelena Tammeorg Tartu tervisekaitsetalitusest.
Kuigi toiduliit korraldab Eesti parima toiduaine konkurssi juba 15. korda, toimub eraldi voor väikeettevõtetele alles teist aastat. Eesti toiduliidu juht Sirje Potisepp põhjendas eraldi vooru sisseseadmist sellega, et väikeettevõtted ei julge sageli oma toodetega üldisele toidukonkursile tulla. "Nad mõtlevad, et ah, meie toodang on ju nii väike. Tegelikult on neil väga head tooted, ent neid teatakse liiga vähe," arvas Potisepp.
Mullu, kui väiketööstusi esimest korda konkursile kutsuti, läks palju aega veenmisele. Ometi sai lõpuks kokku 36 toodet. Tookord võitsid Nopri talumeierei mädarõikavõie, Pajumäe talu mahe vanillikreem ning Vändra leib.
Väikeettevõtete parim toiduaine osaleb automaatselt ka teises voorus, konkureerides suur-
tööstuste toodanguga. Nopri mädarõikavõie sai mullu seal piimatoodete grupis esikoha, nagu Vändra leib pagaritoodete grupiski.
Degusteerija ei tohi end lõhnastada
Väikeettevõtete toodangut hinnati eelmisel nädalal Tartu kutsehariduskeskuses. Et degusteerimine on terve teadus, selgus komisjoni esimehe Aino Kanni pooletunnisest koolitusest.
Komisjoni liikmed ei tohi end hindamispäeva hommikul lõhnastada, samuti ei tohi neil olla nohu. Maitstes tuleb toitu hoolega mäluda, et tööd saaksid kõik keele piirkonnad: soolast ja magusat tajub keele esiosa, haput keele küljed, mõru maitset keele tagumine osa.
11-liikmeline komisjon hindas toitude välimust, pakendit, konsistentsi, lõhna, maitset ja uudsust. Iga hindaja istus omaette laua taga, omavahel rääkida ei tohtinud ning iga toidu hindamiseks anti aega 5 minutit.
Lisaks juustudele sai komisjonilt kiitva hinnangu Saaremaal toodetud Karja magushapu rukkileib, mis on puhtast eestimaisest rukkijahust ning vormitakse käsitsi. Rukkileib jäi esikohale alla ainult komakohtadega.
"Ja pole me nii peeditootjad midagi," lisas Sirje Potisepp, kiites Võhu poolkuiva kerget peoveini. Õuna, pirni, ebaküdoonia ja valge sõstra segu, läbipaistvus ning ilus kollakas värv andis veinile kolmanda koha.
"Tulime poolkuiva veiniga esimest korda välja punklaulupeol Punkveini nime all. Kuna veinist sai tõeline müügihitt ja rohkem kui paar tuhat pudelit müüdi õhtuga maha, otsustasime veini müüma hakata Võhu Peoveini nime all," selgitasid veinimeistrid.
Kui esimeses voorus võistlevad ainult väiketootjad, siis teine voor ehk suur konkurss toimub kõikidele toidutootjatele.
Eesti parim selgub aprillis
Tänavu töötavad eelhindamiskomisjonid 24. ja 25. märtsil Tallinna tehnikaülikoolis. Seal toimub võistlus seitsmes alagrupis. Välja valitakse parim piimatoode, pagaritoode, mittealkohoolne jook, alkohoolne jook, kondiitritoode, kaste ja parim lihatoode. Alagruppide võitjad saavad hõbemärgi ja õiguse kasutada seda toodete pakenditel.
Lõppvõistlusele lähevad alagruppide võitjad. Seal valitakse välja Eesti parim toiduaine 2009, parim toit tervisele 2009, parim mittealkohoolne jook 2009 ja parim alkohoolne jook 2009. Võitjad saavad kuldmärgi ning õiguse kasutada seda oma toote pakendil.
Lõppvõistlus on aprillis, Eesti parim toiduaine kuulutatakse välja 29. aprillil peetaval Eesti toiduainetööstuse aastakonverentsil.
Aigar Brett, võidutoote valmistaja
Kõiki konkursil osalenud juuste toodame alates eelmisest sügisest. Siis käis meil talus Rootsi koolitaja Stefan Lind, kellega arutasime, et võiks proovida teha feta-tüüpi juustu. Kuna kreeklased on feta nimetuse patenteerinud, pidime oma juustu nimetama fertaks.
Ferta on kiiresti valmistatav, aga säilib hulk aega. Teda hoitakse maitseainetega õlis ja pannakse koos sellesama õliga salatisse. Sellega saab teha igasugu vahvaid salateid.
Poest võib meie fertat leida näiteks Tallinna Kaubamaja ja Stockmanni toiduosakondadest.
Parimad väikeettevõtete tooted 2009
1. Breti Ferta õlis Vahemere ürtidega, Luke Farmieierei OÜ
2. Karja rukkileib, Karja Pagariäri OÜ
3.-4. Võhu Peovein, Võhu Veini AS
3.-4. Smuutid, AS Largo
5. Breti seedriseemnetega pisikera, Luke Farmimeierei OÜ
6. Astelpajujogurt, Nopri Talumeierei OÜ
Tunnustused
Parim Toiduaine, väljaandja Eesti Toiduainetööstuse Liit. Parimaid toiduaineid valitakse kevaditi möödunud aasta jooksul loodud ja Eesti turule toodud uudistoodete hulgast. Valimisel hinnatakse toodete välimust, lõhna, konsistentsi, maitset, uudsust ja tervislikkust.
Tunnustatud Maitse ehk ristikumärk, väljaandja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda. Antakse Eestis toodetud toiduainetele, mis läbivad edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ei ole ristikumärgi puhul oluline.
Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk, väljaandja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda. Antakse toodetele, mille põhitooraine on 100% eestimaise päritoluga ning mis on edukalt läbinud laboratoorse ja sensoorse hindamise.