Läbivaadatud tõrjemeetmed jagavad sigade aafrika katku riski kolme astmesse ning sellest lähtuvalt klassifitseeritakse ka piirkonnad, kus katku on diagnoositud.

Uute reeglite kohaselt jaotuvad riskipiirkonnad ja neis rakendatavad piirangud alljärgnevalt:

1) kõrge risk, haigus kodusigadel ja metssigadel endeemiline - Sardiinia (Itaalia) - piirangud väga ranged;
2) värskeltmärgistatud nakkusalad Leedus ja Poolas Valgevene piiri lähedal, kus haigus on levinud metssigadel - piirangud üldised nii elussigadele, spermale kui sealihale;
3) puhvertsoonid Leedus ja Poolas, mis külgnevad punktis 3 märgitud aladega ning kuhu haiguse levikut püütakse ära hoida - kergemad piirangud elussigadele.

Kõnealuseid kontrollimeetmeid rakendatakse kuni 31. detsembrini 2017.

Eksperdid toetasid ka komisjoni otsust, mille alusel saaksid Eesti, Läti, Poola ja Leedu käesoleval aastal sigade aafrika katkuga võitlemiseks 3,5 miljonit euro ulatuses finantsabi. Toetust saab kasutada haiguse seireks, bioohutuse tagamiseks, sihtguppidele suunatud teadlikkuse tõstmise kampaaniateks, farmeritele sigade eutaneerimise kompenseerimiseks ning madala bioohutusega talumajapidamiste sealautade tühjendamiseks ja sulgemiseks.


Sigade aafrika katk

Väga nakkav haigus, mille kulg võib olla üliäge ning mida iseloomustab kõrge palavik sigadel, täielik isutus, verevalumid nahal ja siseorganites ning surm 7 – 10 päeva jooksul pärast haigustunnuste ilmnemist. Suremus võib küündida 100%-ni.

Haigus on kiire levikuga nii mets- kui kodusigade hulgas ja tekitab suurt majanduslikku kahju. Kõik haiged ja haiguskahtlusega seakarjad hävitatakse.


Tõrjeabinõud

Et vältida haiguse leviku riski Eestisse, tuletab Veterinaar- ja Toiduamet loomapidajatele ja elusloomade vedajatele meelde, et äärmiselt oluline on bioohutusmeetmete range järgimine ja täitmine.

Täiendava loomatauditõrje meetmena on kehtestatud järgmised bioohutusmeetmed, et vähendada haiguse leviku riski Eestisse:

Loomafarmi territooriumile võib Leedust ja Poolast saabunud elusloomade veok siseneda alles:

- pärast 48 tunnist ooteaega alates Eesti piiri ületamisest ning
- pärast transpordivahendi täiendavat desinfitseerimist Eestis.

Nende meetmete täitmine peab olema dokumentaalselt tõestatud.

Transpordivahendite desinfektsiooniks sobivad kloori sisaldavad desovahendid nagu 5%-line kloramiinilahus, naatriumhüpokloritilahus, kloorlubi, Halamid ja Virkon S (lahjenduses 1:200).

Sigade kuumtöötlemata sööda sissevedu Eestisse on keelatud järgmistest piirkondadest:

- Leedu Vabariigi Trakai ja Šalčininkai rajoonidest (Vilniuse maakonnas);
- Leedu Vabariigi Lazdijai, Varena, Alytuse ja Druskininkai rajoonidest (Alytuse maakonnas);
- Poola Vabariigi Podlaasia vojevoodkonnast.