Toetust saab taotleda piimatõugu lehma kohta, keda piimatootja pidas 2016. aasta 1. detsembri seisuga või sea kohta, keda sealihatootja pidas 2016. aasta 1. mai seisuga. Kohandamistoetuse saamiseks tuleb loomapidajatel esitada taotlus.

Piimandussektoris antakse toetust piima turustavatele või jõudluskontrollis osalevatele piimatootjatele, kes vastavad ühele neist tingimustest: a) on väiketootjad; b) ei suurenda tootmist; c) on ühinenud mõne maaelu arengukava keskkonnatoetuse skeemiga. Sama kolme tingimuse alusel makstakse toetust ka seakasvatussektoris. Samuti on nii piima- kui sealihatootjatel võimalus taotleda toetust kui nad võtavad kohustuse mitte suurendada oma piimatõugu lehmade, sigade või emiste arvu taotluse esitamise päevast kuni 2017. aasta 1. maini.

Seakasvatuse puhul on 2016. aastal sigade Aafrika katku puhangute tõttu III tsooni jäänud sigade puhul ühikumääraks 27,24 eurot looma kohta, 2015. aastast jätkuvalt III tsoonis olevate sigade puhul 22,52 eurot looma kohta ning muudes piirkondades 13,62 eurot emise ja 8 eurot sea kohta. Juhul, kui sealihatootjate poolt taotletud kogusumma ületab 21% piiri, vähendatakse kõiki sea kohta makstavaid ühikumäärasid proportsionaalselt.

Piimalehma arvestuslik toetusmäär on 153 eurot piimalehma kohta, kuid lõplik toetusmäär selgub pärast taotlemist.

Kohandamistoetuse taotluste vastuvõtt on planeeritud 2017. aasta 30. jaanuarist kuni 8. veebruarini ja taotlust saab esitada vaid Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) e-PRIA teenuse kaudu. Piima- ja sealihatootjatele, kes võtavad kohustuse mitte suurendada oma loomade arvu, makstakse toetus välja pärast kohustuse perioodi lõppu. Kohustuse periood lõpeb 2017. aasta 1. mail. Taotlejatele, kes seda kohustust ei võta, makstakse toetus välja hiljemalt 2017. aasta märtsi lõpuks.

Erakorralise kohandamistoetuse maksmise kriteeriume ja loomakasvatussektorite vahelist jaotust on arutatud korduvatel kohtumistel põllumajandustootjate esindusorganisatsioonidega.

Erakorralist kohandamistoetust makstakse osana Euroopa Komisjoni 2016. aasta juulis otsustatud abipaketist, millega 2016. aasta septembris eraldati 350 miljonit eurot piimatootjate ja teiste turukriisist mõjutatud loomakasvatussektori tootjate abistamiseks. Eesti toetussumma suuruseks on 8,08 miljonit eurot, millele riigieelarvest lisatakse täiendavalt 8,08 miljonit eurot.