“Jakobsoni teatakse seoses Kurgjaga, aga oma esimesed 18 eluaastat veetis ta Tormas,” ütleb Torma POÜ juht Ahto Vili, suvise suurürituse eestvedaja.

Ettevalmistused algasid juba sügisel

Kuna Jakobson on Eesti esimese põllumajandusõpiku autor, peetakse 6. augustil Tormas tema mälestuseks künnivõistlused.

Tegu on teiste Eesti–Soome maavõistlustega kündmises. Esimesed olid 2006. aastal Soomes. Soomlased pidasid siis oma künnivõistlust ning kutsusid osalema ka eestlasi. Meie au kaitsesid Mait Pajo ja Raido Kunila.

Sel suvel on võimalus osaleda mõlema riigi kolmel künnimehel – lisaks tava- ja pöördadrameestele võistlevad ka noorkündjad.

Viie aasta eest pani Eesti pool välja rändkarika, mis jäi Soome. “See karikas tuleb Eestisse tagasi tuua!” ütleb künnivõistluste korraldaja Arvi Tammel.

Tormas hakati ettevalmistusi tegema juba sügisel. “Külvasime põllule, kus augustis võistukündi teeme, rukki,” selgitab Vili.
“6. augustiks peame selle koristatud saama, et kõrrekündi teha.”

Koos põllumasinaid müüvate firmadega on plaanis tehnikademod. Töös näidatakse kombaine, mürgipritse, lägalaotamismasinaid, mullaharimisriistu. Tutvustatakse ka teravilja konserveerimist põllul, iseliikuva jõusöödatehase tööd ja põldkatseid.

Pasunakoor mängib kunagisele juhile

Carl Roberti isa Adam Jakobson oli Tormas köster ning asutas 1848. aastal sinna pasunakoori. Kui isal aega polnud, võttis poeg taktikepi kätte.

Selle meenutamiseks on Eesti vanim puhkpilliorkester juba aastaid korraldanud puhkpillifestivale. Tänavune on 12. ja peetakse samuti 6. augusti ürituse raames. Osa võtma on lubanud tulla kümmekond pasunakoori. Festivali lõpetab suur ühis­mängimine.

“Seekord tahaks pillimehed ka kündma panna,” plaanib Ahto Vili kaks üritust tihedalt kokku siduda. “Nemad saaksid oma võimed proovile panna hobusahaga kündes."